Защо не трябва да отслабваме бързо

Много от жените искат да отслабнат за две седмици, за рождения си ден, за важна среща или преди летния отпуск. За тази цел те търсят ефективна диета, която да им помогне да се отърват от излишните килограми бързо и да влязат във форма. Но това е много грешен път, защото бързото отслабване е изключително вредно за здравето и може да се отрази неблагоприятно върху външния вид. В резултат ще се сдобиете не само с желаната външност, но и с отпусната кожа на отслабналите места и като бонус получавате главоболие, гадене, световъртеж и блед цвят на лицето.

Анатомия на отслабването
Излишните въглехидрати и получените от тях калории се трансформират от организма в мастни молекули и се натрупват плътно в мастни клетки. Вследствие на това мастните клетки стават по-големи и прилепват плътно една до друга.

YouTube

В процеса на отслабване рязко се ограничава постъпването на калории и въглехидратите, приемани чрез храната не са достатъчни за попълването на енергийните запаси, затова тялото си ги набавя от мастните клетки. Но уголемените клетки, изразходвайки мазнините, ги запълват с вода, което води до подуване. Ако се отървете и от водата, то тъканите губят еластичността си и кожата увисва, нарушава се нормалния метаболизъм и се появяват здравословни проблеми.

Когато спрете да спазвате диетата, клетките отново се запасяват с мазнини и ако не сте преминали към здравословен начин на хранене, напълнявате повече, отколкото сте били преди да започнете да отслабвате.

Какво се случва с мазнините?
Когато се изгарят килограми, мазнините се разпадат на глицерол и вериги на мастни киселини. Това се случва в резултат на мозъчните сигнали, когато в кръвната плазма се намалява нивото на същите тези киселини. Процесът настъпва при гладуване и при ограничаване на мазнините.

Мастните киселини са неразтворими вещества, тяхното транспортиране в кръвта е възможно само благодарение на протеините. Затова при загубата на протеини отслабването става за сметка на загубата на мускулна маса.

В резултат на това, че протеините и мазнините образуват сравнително големи съединения, с тяхното наличие кръвта става по-вискозна. Това е и причината всички диети да изискват приемане на голямо количество течности (за да се разрежда кръвта и да не се стига до усложнения).

Протеинът разпределя мазнините в мускулите, ако паралелно с диетата тренирате и в черния дроб – ако просто спазвате диетичен хранителен режим.

При изгарянето на мазнините се увеличава обемът на течността. Тази течност се събира от тъканите и попада в кръвта и ако се отслабва рязко, обемът на циркулиращата в кръвоносните съдове кръв също може рязко да се повиши. Това повишава кръвното налягане и е опасно за съдовете на главния мозък. Възможно е главоболие и появата на световъртеж.

Част от течността се връща обратно в тъканите, за да понижи кръвното налягане. Резултатът е подуване – надуване от глад. За де на се стига до този момент, е необходимо за седмица да се губят не повече от 1,5 кг.

Ако не сте активни физически по време на диетата, мазнините се изгарят само от черния дроб, а неговите възможности не са безкрайни. Част от мазнините се депозират в самия дроб, образувайки стеатоза, също така и по стените на кръвоносните съдове, давайки ни плаки холестерол. При подобно отслабване рискът от инфаркт се увеличава пет пъти.

Натовареният черен дроб спира да се справя със задълженията си. Една – две такива диети са достатъчни, за да се появят проблеми с храносмилането. Тогава е възможна появата дори на холецистит, възпаление на жлъчката, придружено с нарушено отделяне на органа.

Освен това, поради недостига на мазнини, няма обмяна на мастноразтворимите витамини А и Е, а от тях зависи вашата красота. Затова при бързата загуба на килограми ноктите и косата стават крехки и чупливи, кожата посивява, става суха и лющеща се.

Много от начините за бързо отслабване са опасни за здравето имат временен ефект. Например, често се използват слабителни продукти на основата на растителни или синтетични средства (сена, магнезий, различни таблетки). Но този метод по никакъв начин не задейства мастните натрупвания: дразни се чревната лигавица и червата се пречистват. Губите килограми и поради непостъпването в организма на хранителни вещества, започва активното изразходване на енергия. Страничните ефекти от подобен начин за отслабване са предостатъчно – нарушава се храносмилането и усвояването на витамините с минералите, резултатът – витаминна недостатъчност, влошено здравословно състояние, болки в корема. Освен това, честата употреба на слабителни води до привикване към тях, червата стават лениви и се стига до появата на запек. Поради храносмилателните проблеми е възможно да се стигне до възпаление на червата, също и до прогресивно натрупване на тегло.

Друг често предпочитан начин за отслабване е приемът на диуретици. Той ви избавя бързо от 2-3 килограма, но този метод също не е благоприятен за организма, защото подобни продукти водят до обезводняване. Освен това, с водата се отделят и полезните за тялото минерали натрий и калий, което води до нарушаване на водно-електролитния баланс, смущения в сърдечната дейност, бъбречни проблеми и гърчове. Дехидратацията ускорява процесите на стареене на кожата, тя губи красивия си външен вид – появяват се бръчки, сивеещ цвят, сухота и лющене.

Източник: framar.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе