Д-р Айше Реджеб и екипът й по изворен фолклор и краезнание – лауреати в Националния конкурс „Млад краевед“

Приключи националният конкурс „Млад краевед“, организиран от Фондация „Детето и фолклора“, в който участваха над 300 деца, юноши и младежи от София и страната. Те разпитваха по-възрастните хора от рода и селището, издирваха архивни материали в библиотеки и музеи.

С много интересни материали се представиха Софийска математическа гимназия, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, град Якоруда, СУ „Димчо Дебелянов“, София, НЧ „Христо Ботев-1931г.“ с. Веселина, НЧ „Стефан Караджа“, с. Бисерци, екип на ДКВТ „Гюнеш“, Русе и др. Имаше участия и от български деца и младежи, живеещи в Испания, Молдова и Украйна. Създадена беше електронна библиотека „Приятели чрез фолклор“, която предлага една различна и несъществуваща досега библиотека, а създателите й са деца, юноши и младежи от цялата страна. Темата е българското културно наследство в цялото му многолико етническо разнообрази, в т.ч. фолклорни образци на по-големите малцинствени общности у нас – роми, турци, арменци, евреи. Стартът е с три тематични секции – празници и обичаи; митове и легенди; приказки.

YouTube

Библиотеката беше представена на 1 ноември в Националния музей „Земята и хората“ с празничен концерт-спектакъл в чест на Деня на народните будители. Програмата включи изпълнение на фолклор от различни групи и етноси и награждаване на първенците в конкурса „Млад краевед“.

Празникът бе част от идеята за приятелство чрез фолклор, за опознаване ценностите на културното наследство на различните етноси у нас, на тази основа – разбиране, уважение, толерантност.

Фондацията отличи 3 лауреата в Националния конкурс „Млад краевед“: учениците от СУ „Димчо Дебелянов“, София; екипът на д-р Айше Реджеб към НЧ „Христо Ботев-1931г.“ с. Веселина; ученически екип на ДКВТ „Гюнеш“, Русе.

От Разградска област на церемонията присъстваха д-р Айше Реджеб и г-жа Даниела Ганчева – главен уредник в етнографски музей гр. Разград, които официално получиха колективната награда от името на НЧ „Христо ботев-1931г.“ с. Веселина.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе