Грипът закъснява, но ще ни засегне в началото на декември

Снимка: pixabay.com

Закъснение в разпространението на грипната зараза се наблюдава в цяла Европа.

Тази година се очаква болестта да се появи в началото на декември, разкри проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести пред bTV.

YouTube

При това ще се появи с нови щамове – Бризбейн 2018, Канзас, Виктория И Пукет, за които нямаме имунитет, т.е. има по-голяма вероятност да се разболеем.

Всяка година Световната здравна организация определя кои ще бъдат най-разпространените грипни вируси и въз основа на това се приготвя ваксина. Практиката се е наложила от факта, че когато в северното полукълбо е лято, в южното е зима и там се проявява грипът, което дава възможност да се определи кои ще бъдат щамовете през годината.

Проф. д-р Кантарджиев още допълни, че тази година България е по-одготвена срещу грипната вълна. Той отбеляза, че има засилен интерес към ваксинацията срещу болестта и фактът, че са били осигурени безплатни ваксини за възрастните хора в България.

Все пак нивото на ваксиниране у нас е по-ниско, отколкото например в САЩ.

Много е опасно, ако се развие грипна пневмония. Смъртността в тези случаи е много голяма, заяви проф. Кантарджиев и препоръча при затруднения с дишането веднага да се търси лекарска помощ и то в болница.

Родителите на малките деца трябва да бъдат много внимателни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе