Къде са най-високите заплати на учителите

В много страни учителите получават ниски заплати, въпреки факта, че тази професия е много трудна сложна и с големи отговорности по отношение на обществото.

Това обаче не важи за всички държави по света. В тях учителският труд и неговото значение се оценяват високо и на учителите се заплаща над нивото на брутния вътрешен продукт на глава от населението.

YouTube

Експертите от портала Teaching Abroad анализираха нивото на заплатите на учителите в 100 страни, след което превърнаха тези заплати в долари и ги сравниха с нивото на БВП на глава от населението в страната по паритет на покупателната способнос.

93% от учителите в страните, включени в изследването, получават по-ниски заплати от нивото на този показател. Това означава, че дори в държави, където учителите получават номинално високи заплати, те печелят по-малко и имат жизнен стандарт по-нисък от средното за страната.

10. Финландия

Средна годишна учителска заплата: 42 607 долара. Учителска заплата спрямо БВП на човек от населението: -8%.

Общообразователното училище включва деветгодишно образование и децата започват да го посещават на седемгодишна възраст. Учебната година продължава 188 дни и общините самостоятелно ги разпределят между есенния и пролетния семестър. Занятията започват през август и завършват в края на май.

Училищата се фокусират върху безопасността и ученето на децата. Детето отива в най-близкото до къщата училище, но има тенденция сред родителите да изпращат децата си в по-престижни от тяхната гледна точка образователни институции.

Оценките в по-ниските степени не са задължителни, градацията се използва в словесна форма: „отлично“, „добро“, „променящо се“ и „изисква се обучение“. Започвайки от 4-ти клас, оценките се поставят в диапазона от 4 до 10 точки.

9. Мексико

Средна годишна учителска заплата: 18 922 долара. Учителската заплата спрямо БВП на глава от населението : -8%.

В мексиканска образователна система има задължително предучилищно и училищно образование. Основното училище е за деца на възраст от 6 до 12 години. Същността на програмата е, че от 1-ви до 7-и клас децата се обучават от максимум двама преподават по всички предмети.

Непълно средното училище включва възрастовата категория деца от 12 до 15 години. За да се влезе в тази образователна институция е задължително да има сертификат, потвърждаващ факта на овладяване на знанията от ученик в начално образование. В допълнение към всичко има приемни изпити, които трябва да бъдат положени. Програмите за средно учебно заведение са разделени на технически и академични. В края на 9 клас ученикът или продължава обучението си, или решава да отиде да работи.

8. Нова Зеландия

Средна годишна учителска заплата: 37 586 долара. Учителската заплата спрямо БВП на глава от населението: -7%.

Образователната система в Нова Зеландия включва предучилищни институции, безплатно начално и средно образование и система за висше образование с равен достъп до нея за всички.

Училищното образование обхваща деца от петгодишна възраст и е задължително за деца на възраст от шест до шестнадесет години. Всички училища предлагат образование на английски, няколко специализирани училища предоставят образование с преобладаващо преподаване на маорски език.

7. Република Южна Африка

Средна годишна учителска заплата: 13 618 долара Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението : -2%.

Образователната система в ЮАР е представена от частни и държавни училища. Около едно на десет образователни заведение в държавата е търговски статут. Образованието в тях се заплаща, а в държавните то е за сметка на бюджета.

Учебната година в страната започва в средата на януари и продължава до края на ноември или началото на декември.

6. Туркменистан

Средна годишна учителска заплата: 19 572 долара. Учителска заплата към БВП на глава от населението: + 0%.

На първия етап на независимо развитие на Туркменистан образователната му система (начална, средна и по-висока) се поддържаше по съветския модел.

През 1993 г. президентът Сапармурат Ниязов обяви нова политика в тази област, на първо място, тя се отнася до средното училище, където започва преходът към деветгодишно образование.

5. Германия

Средна годишна учителска заплата: 53 373 долара. Заплата на учителя към БВП на глава от населението: + 1%.

Образованието в Германия има класическа структура, която включва 3 нива: предучилищно, средно и висше.

Всяка провинция в Германия има свой закон за образованието, така че организацията на обучението и нюансите на получаване на сертификати и дипломи могат да варират значително.

Обучението в Германия е универсално и безплатно. Задължително е 10-годишното образование. Като цяло училищната образование е предвидено за срок от 12-13 години.

4. Швейцария

Средна годишна учителска заплата: 69 471 долара. Заплатата на учителя към БВП на глава от населението: + 7%.

Швейцария е известна по целия свят със своите частни училища, затворени пансиони и университети.

Нивото на образование в частния сектор е доста високо поради отличното обучение на учителите и традициите за качество.

Освен специализираните училища за хотелиерство, много популярни са курсовете по чужди езици. Частните езикови училища обикновено предлагат богат избор от различни адаптирани програми за възрастни, деца и юноши.

3. Мароко

Средна годишна учителска заплата: 10 092 долара. Учителска заплата към БВП на глава от населението: + 13%.

На 6-годишна възраст децата започват основното си образование. След завършването му се получава сертификат, за да можае да се продължи образованието си в гимназията. Висшите учебни заведения в Мароко са частни и публични институции. Една от добре развиващите се тенденции в страната е използването на нови информационни технологии във висшите училища. Освен това, те си сътрудничат с най-добрите институции в Европа и Канада.

2. Китай

Средна годишна заплата на учителите: 26 177 долара. Учителска заплата към БВП на глава от населението : + 44%.

Образованието започва на 6 години и е разделено на три цикъла: начален (6 години, задължително), среден (3 години, задължителен), втори клас средно образование (3 години). В КНР има 228 хиляди начални училища, в които учат 96 милиона деца и работят 5,5 милиона учители. Китайските университети се считат за едни от най-добрите в Азия. Дипломите, издадени от много от тях, са високо ценени в Европа и Америка. Китайските власти прави много за развитието на националното висше образование. Днес повечето китайски университети представляват огромни високотехнологични научни комплекси с библиотеки, музеи и съвременни лаборатории.

1. Кот Д“Ивоар

Средна годишна учителска заплата: 6 723 долара Учителска заплата към БВП на глава от населението: + 62%.

В тази западно-африканска държава е задължително основното образование (6 години), което децата получават, започвайки от шестгодишна възраст. Средното образование (7 години) започва на 12-годишна възраст и преминава в два цикъла. Създадена е мрежа от образователни институции, осигуряващи професионално образование. Университетската система включва три университета и осем колежа. Обучението се провежда на френски език. Обучението в държавните училища е безплатно.

Къде е България в тази класация?

Страната ни заема незавидното 77 място от изследваните 100 държави. Според данните на Teaching Abroad средната годишна заплата за учител е 5 328 долара. Или е със 17 879 долара – 77% под нивото на БВП на човек от населението.

Източник: Money.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе