Областният управител на Разград посрещна делегация от Република Турция

Областният управител на Област Разград Гюнай Хюсмен се срещна с делегация от Република Турция, водена от Кямил Колабаш, съветник на председателя на Държавната агенция за сътрудничество и координация (ТИКА). В делегацията участват и проф. д-р Ерхан Табакоолу – Ректор на Тракийския университет, гр. Одрин, доц. д-р Мурат Тюркйълмаз от Тракийския университет, д-р Али Дженгис Калкан – представител на Министерство на здравеопазването.

Срещата се проведе днес, 26 ноември, в Областна администрация Разград.

YouTube

Областният управител Гюнай Хюсмен приветства гостите и отбеляза, че със средства на ТИКА е извършена подмяната на цялата дограма на строената през 1954 г. сграда на читалище „Развитие 1869 г.“, гр. Разград. Проектът беше реализиран вследствие на доброто сътрудничество между  министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Таип Ердоган.

Очаква се помощ от ТИКА, за да се завърши строежа на новата църква „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ в Разград, както и за реставрацията на един от най-старите и значими храмове у нас – джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград. Тя е обявена за културно исторически паметник от национално значение, но е затворена за посетители вече близо 40 години. „С решение на Министерския съвет е решено да бъдат отпуснати пари за консервация и реставрация на рушащата се джамия в Разград, но очакваме помощ и от Държавната агенция за сътрудничество и координация, за да може ремонтът да започне преди лятото“, каза още г-н Хюсмен.

Делегатите се интересуваха какви други възможности за инвестиции има в Област Разград и с какво биха били полезни в едно съвместно сътрудничество.

В края на срещата, в знак на доброто сътрудничество, Областният управител получи от гостуващата делегация оригинален подарък.

След работната среща Областният управител представи на делегацията джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград и Художествената галерия „Проф. Илия Петров“.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе