Ще се изгражда интелигентна транспортна система в страната

Над 2 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъдат инвестирани за изграждане на интелигентна транспортна система, която ще помага на водачите с ценна и навременна информация за пътната обстановка и състоянието на пътната мрежа, включително и наличие на инциденти. Вчера Комитетът за наблюдението на програмата одобри Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ като допустим бенефициент за изпълнение на дейностите по него.

Предвижда се транспортната система да състои от сензори, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци с променливо съдържание и възможност за засичане на скорост. Те ще са разположени в критични точки, определени след анализ на транспортното натоварване, специфични данни за климатичните условия – честота на валежи от дъжд и сняг, мъгла, потенциални опасности от заледяване и др.

YouTube

„Интелигентните решения и иновациите трябва да бъдат ефективно използвани за повишаване на пътната безопасност в страната. Такива са и най-добрите примери в Европа и по света, които трябва да се стремим да следваме“, подчерта Малина Крумова, след като решението бе одобрено.

ДАБДП ще бъде бенефициент по Приоритетна ос 7 на ОПРР – „Регионална пътна инфраструктура“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе