Заместник областните управители на Разград се срещнаха с одитори от БАБХ

Днес, 05.12., Заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов се срещнаха с д-р Атанас Кънчев – гл. експерт в отдел „Одит на официалния контрол“, главна дирекция ВОК при ЦУ на Българска агенция по безопасност на храните и д-р Тодор Иванов – главен инспектор в отдел ЗЖ при ОДБХ – Варна, които за периода 02.12.2019 г. до 05.12.2019 г. включително са в Разград, за да извършат одит от одобрената тригодишна програма за одити на официалния контрол на БАБХ, на Областна дирекция по безопасност на храните – Разград.

На срещата присъстваха и д-р Драмалиев – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Разград, и д-р Юлиян Йорданов – началник отдел „ЗЖ” в ОДБХ – Разград.

YouTube

По време на срещата бяха представени и обсъдени действията, които Постоянната областна епизоотична комисия на Област Разград е предприела и прилага за контрол и изкореняване на болестта Африканска чума по свинете. Одиторите изразиха мнение, че АЧС е сериозна заплаха за икономическия сектор в глобален мащаб, тъй като за нея ваксина няма и че мерките за биосигурност трябва да се изпълняват стриктно и да се уведомяват незабавно компетентните органи за всеки съмнителен случай на Африканска чума по свинете се. Одиторският екип се запозна с протоколите от заседания на ОЕК и подчерта, че много е важна обратната връзка от общините при изпълнение на решенията на комисията.

Заместник областният управител Евгени Драганов посочи координацията, прозрачността и единния подход в контрола на болестта на територията на Област Разград като ключови за изкореняване на заболяването. Той беше категоричен, че съвместно с ОДБХ – Разград, ОД МВР – Разград, горските стопанства и всички заинтересовани страни на територията на областта се спазват всички мерки за биосигурност, както и се следи недопускане на изключения от законодателството по отношение на болестта Африканска чума по свинете. „Наистина имаме подкрепа на цялата общественост, за да решим въпроса с недопускане разпространение на болестта на територията на областта и страната“, каза още г-н Драганов.
Д-р Драмалиев допълни, че прилагането на 100% от мерките е единственият начин да имаме някакви резултати срещу африканската чума. „Стопаните вече са наясно, че т.н. „задни дворове“, останали без прасета, ще трябва да отговорят на стриктните изисквания на Европейската комисия за биосигурност, защото няма как те да се отглеждат свободно без мерки за сигурност“, каза още той.

Д-р Йорданов сподели, че на територията на областта е имало огнища на заболяването АЧС само по дивите прасета и от 1 август е очевидна тенденцията на рязък спад.

Г-жа Црънгалова благодари на представителите на местните власти и официалните ветеринарни лекари, които съвместно с ОДБХ – Разград спазиха крайният срок за предоставяне на протоколите за санитарно прочистване на дворовете и дезинфекцията, и стопаните получиха финансова подкрепа в размер на 300 лв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе