Две нови огнища на Африканска чума при диви свине на територията на област Разград

Днес в Областна администрация Разград се състоя заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от Заместник областния управител Евгени Драганов. В него участваха д-р Илиян Драмалиев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните-Разград, представители на РЗИ, ОД МВР, РД ПБЗН, на ловно-рибарските дружества и на общините в област Разград.

Заседанието се свика във връзка със Заповед № РД 11-2490/04.12.2019 г. на Изпълнителния директор на БАБХ, с която са обявени първично възникнали случаи на болестта Африканска чума при диви свине в землищата на село Каменар, община Лозница и село Брестовене, община Завет.

YouTube

Със Заповеди № 212/04.12.2019 г. и № 219/05.12.2019 г. на Директора на “Регионална дирекция по горите” – Русе са определени инфектираните зони, в които се забранява достъпа на всички лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта, при спазване на изискванията за биосигурност.

„Всички огнища са в резултат на взети проби от отстреляни диви свине при редовен отстрел, при който са отчетени положителни проби за Африканска чума“, каза директорът на ОДБХ – Разград. „Около инфектираните зони трябва да се предприемат незабавно всички необходими мерки за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението“, допълни още д-р Драмалиев.

Директорът на ТП „ДГС Сеслав“ съобщи, че е създадена организация и са уведомени веднага ловните дружинки, обозначени са зоните със забранен достъп. Извършват се необходимите претърсвания в зоните и се спазват всички мерки за биосигурност.

Д-р Драмалиев призова ловните дружинки да бъдат особено внимателни по отношение на обстрела на дива свиня, да се изпращат своевременно проби и да се уведомява ОДБХ.

Заместник областният управител Евгени Драганов поиска всяка институция, включена в ОЕК и представителите на общините да докладват на всяко заседание за изпълнение решенията на комисията, за недопускане разпространение на заразата. Във връзка с настъпващите празници, той призова още да продължат проверките на ОДБХ, съвместно с ОД МВР в свиневъдни обекти тип „заден двор“, както и да се провери пазара в гр. Кубрат за продажба на животни.

По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници, в края на заседанието всички присъстващи получиха рекламни календари, тефтери и химикали на Областна администрация.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия в Разград е насрочено за 14 януари. Съгласно указания на Министерство на земеделието, храните и горите и предвид успокоената епизоотична обстановка в страната, ежеседмичните заседания на Областните епизоотични комисии се заменят с провеждане на едно такова месечно, като се запазва готовността за своевременно организиране и координиране на всички мерки и действия при възникване на нови огнища на болестта АЧС.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе