Създадоха техника, позволяваща рециклирането на пластмаса, абсорбирала миризма

Испански учени от Университета в Аликанте създадоха техника, която позволява пластмасата, абсорбирала миризма, да бъде рециклирана с помощта на пара. Новата технология отстранява летливите органични съединения (ЛОТ), които се излъчват от съдържанието, съхранявано в пластмасовите опаковки, и се абсорбират от полимерните им матрици. Според изследователите такъв процес в момента е невъзможен чрез конвенционалните методи за измиване и рециклиране.

Въпреки че химикали, храни и други вещества често се продават в пластмасови опаковки, подлежащи на рециклиране, понякога миризмите, абсорбирани от пластмасата, я правят неподходяща за преработване.

YouTube

Процедурата започва със сортиране и разделяне на пластмасовите отпадъци, натрошени на малки частици, които след това преминават през процес на химическо измиване със специален сапун, изплакване и сушене. Именно в последната стъпка от процедурата се извършва действителното отстраняване на миризмата.

Дестилацията с пара осъществява отделянето на летливите органични съединения от материала за рециклиране.

При извършването на кондензация от парата се получава течност, съдържаща цялото количество ЛОТ от обработени пластмасовите опаковки, като по този начин съеденията се отделят и изхвърлят. Въпреки това, процесът може да се използва и за получаване на полезни продукти, като етерични масла, които се дестилират от листата на различни растения.

Според изследователи е необходимо да се открие по-ефективен и екологичен начин за рециклиране на пластмасовия отпадък, за да може да се използва на по-късен етап като суровина, както и да се намали броят на депата и производствените разходи в сектора.

Към момента пет компании проявяват интерес към комерсиализацията на новата технология.

 
Източник: newatlas.com, web.ua.es, цитиран от Framar.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе