Областната епизоотична комисия заседава във връзка с превенцията на заболяването Африканска чума по свинете в Област Разград

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия днес. На него бе обсъдена актуалната епизоотична обстановка в страната и в областта, както и предстоящите дейности във връзка с недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията й.

В заседанието участваха членовете на Областната епизоотична комисия, представители на общините от областта и на ловно-рибарските дружества.

YouTube

В началото на заседанието д-р Юлиян Йорданов – началник отдел „ЗЖ“ в „Областна дирекция по безопасност на храните” – Разград запозна присъстващите със Заповед № РД 11-33/03.01.2020 г. на проф. д-р Паскал Желязков, д.в.м – Изпълнителен директор на БАБХ, във връзка с констатиран положителен резултат за болестта Африканска чума по свинете в животновъден обект, намиращ се в с. Никола Козлево, област Шумен. Съгласно заповедта са определени три км. предпазна зона около огнището, в която влизат с. Каравелово и с. Пет Могили, общ. Никола Козлево, както и 10 км. предпазна зона около огнището.

Д-р Йорданов информира още, че Българската агенция по безопасност на храните e констатирала още четири нови огнища на Африканска чума по свинете вчера, 8 януари. Едно от тях е индустриална ферма в с. Брестак, общ. Вълчи дол, обл. Варна. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 свине. Пробите са изследвани като пасивен надзор въз основа на огнището в „Тетрахиб“ АД, с. Никола Козлево, обл. Шумен.

Ново огнище е регистрирано в обект за отглеждане на източнобалкански свине в с. Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен. В обекта се отглеждат 125 прасета.

Друго огнище е констатирано във фамилна ферма тип „А“ с. Гергини, общ. Габрово, обл. Габрово. Там се отглеждат 29 прасета.

От вируса на АЧС е засегнато и лично стопанство тип „заден двор“ в с. Боров дол, общ. Твърдица, обл. Сливен. Огнището е потвърдено в резултат на подаден сигнал в ОДБХ Сливен за заболели два броя свине. Определени са 3 км предпазна зона, около огнището  и 10 км наблюдавана зона.

Представителите на най-големия свинекомплекс в областта – „Агротайм“ ЕООД споделиха информация за взетите изключително строги мерки за биосигурност в комплекса. Според тях най-голям риск за разпространение на болестта АЧС са хората, камионите на клиентите, както и използване на неправилните дезинфектанти. Те бяха категорични, че разпространението на силно заразната Африканска чума по свинете може да бъде спряно единствено чрез строг контрол на всички животновъдни обекти – от най-малките до индустриалните свинекомплекси, където има десетки хиляди животни.

 Директорът на „Областна дирекция по безопасност на храните” в Разград д-р Илиян Драмалиев информира, че от следващата седмица започват проверки за наличие на нерегламентирано отглеждане на домашни прасета от типа „заден двор“. Проверките ще се извършват по график, който ще бъде изпратен на общините. За целта е необходимо кметовете на населени места да осигурят съдействие на представителите на ОДБХ.

„Под егидата на Областния управител Гюнай Хюсмен, във връзка с биосигурността и дезинфекцията срещу разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ще се организира обучение на собственици на свинеферми, представители на горски, ловно и частно практикуващи ветеринари, представители на общини и др., с лектор д-р Желев – преподавател в Старозагорския университет“, информира още д-р Драмалиев.

Във връзка с определяне от общините на площадки за трупни ями стана ясно, че общините Завет и Самуил още нямат определени и посочени терени за загробване на умрели животни. Осигуряване на трупни ями в двете общини трябва да се извърши в срок до края на този месец, решиха членовете на комисията.

В срок до 24 януари, всички общини трябва да изпратят на Областния управител списък с фирми, които ще окажат съдействие за изкопаване на трупните ями и извозване на умрели прасета до ямите.

В края на заседанието директорът на  Областно пътно управление – Разград сподели, че през следващата седмица предстои почистване на съоръженията за отпадъци, намиращи се на отбивките на главните пътища.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе