Повишава се интересът към учителската професия

“Заедно в час” набира кандидати за учители от област Разград до 10 февруари

Рекорден брой желаещи да станат учители са кандидатствали до момента за програмата за професионално и лидерско развитие на фондация “Заедно в час”. От септември до днес интерес към програмата са проявили повече от 3000 души, което е значително повишение в сравнение с предходните години. 

YouTube

Кандидатстването за настоящата година продължава до 10 февруари на сайта zaednovchas.bg

„Заедно в час“ вече 10 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Организацията търси, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти от различни сфери, които да работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България.

Най-голям интерес към работата като учители с програмата на “Заедно в час” има от страна на завършващи студенти и професионалисти с опит между 5-10 години. Област Разград по традиция е един от регионите с постоянен интерес от страна на кандидати за учители. Засилен е интересът към програмата и от областите Варна и Бургас. 

“От разговорите с кандидатите виждаме, че все повече хора осъзнават ключовата роля на образованието не само за своя личен успех, но и за подобряването на средата и развитието обществото и икономиката в страната. Програмата на “Заедно в час” привлича кандидатите с възможността да работят именно за тази идея, но също да получат и така необходимата подкрепа, съвременни обучения и менторство в първите стъпки в тази отговорна и много предизвикателна професионална сфера,” споделя Нели Кочева, ръководител на екипа по прием на нови участници.

Всички кандидати за програмата на “Заедно в час” преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност – одобрените участници придобиват такава в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2020 г., желание за работа с ученици, които имат нужда от повече подкрепа, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за период от две години. 

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОГРАМАТА

Участниците в програмата на “Заедно в час” получават специално разработени обучения, менторска подкрепа, учителска правоспособност, намиране на позиция в училище, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, финансови стимули, професионални контакти и силни приятелства.

Обучителната програма на “Заедно в час” е специално разработена за ефективно преподаване с фокус върху ученика и включва методи, които помагат на всички ученици да напредват, независимо от първоначалното им ниво. Обученията използват доказали се образователни модели и се адаптира спрямо контекста в България, както и на базата на 10-годишния опит на “Заедно в час”. 

“ЗАЕДНО В ЧАС” В РАЗГРАД

През настоящата учебна година седем учители и възпитаници на програмата за професионално и лидерско развитие преподават в областта в три училища в гр. Разград, гр. Кубрат, с. Езерче и с. Дянково. 

През 2019 РУО Разград в партньорство със „Заедно в час“ организира голям регионален форум за споделяне на добри практики за мотивиране на учениците в училище, в който взеха участие над 100 учители и директори от всички училища в областта.

“Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“, а дългогодишен партньор в региона на Разград е „Амилум България“ ЕАД. 

Три училища от областта са участници и в европейския проект FIERST, който цели да разпространи добри практики за включващо обучение, създадени от иновативни учители и образователни експерти, които работят с ученици от уязвими общности на местно ниво, към по-широк кръг от учители и експерти на регионално и национално ниво. Това са ОУ ”Св. Паисий Хилендарски”, с. Езерче, СУ “Христо Ботев”, гр Кубрат, и НПТГ “Шандор Петьофи”, гр. Разград. 

“Заедно в час” е част от международната мрежа Teach for All на организации, които работят срещу неравенството в образованието в близо 50 държави по целия свят.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе