РБ „Проф. Боян Пенев” закупи 2760 книги след спечелени проекти

В рамките на 6 месеца, благодарение на професионалната дейност на  специалисти в културната институция Библиотеката кандидатства по две конкурсни сесии на Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, обявени от Министерството на културата.

В конкретика: По Първата конкурсна сесия на Програмата стойността на спечеления проект, след прецизно експертно министерско оценяване, възлиза на 20 335 лева. Допустимата максимална финансова подкрепа е 22 000  лева, като Регионалната ни библиотека дофинансира 10%.

YouTube

Със спечелените средства ръководството на библиотеката   закупи  1900 тома книги и нетрадиционни  носители на информация от 130 издателства. При направената професионална селекция новите книги са 40% от български автори и 60% от чужди.

Главният библиотекар Петя Аврамова коментира в детайли, че избраните нови заглавия са в областите: литература за деца – художествена, научно-популярна, с образователен характер, справочна, книги-игри, нови  и най-нови търсени заглавия и издания и докомплектуване с литература, която се изучава в началния и в средния курс на образованието, най-нови и най-търсени заглавия; художествена литература от български и чужди автори; Специализирана – общи енциклопедии, специализирани справочници, издания с краеведски характер; Научно-популярна, популярна литература, в областта на изкуството. Благодарение на спечеления проект в ход е  докомплектуване с най-търсени и най-популярни заглавия сред читателите; музика /CD/, филми /DVD/.

Приоритет на Програмата е обновяване на библиотечните колекции за насърчаване на интереса към книгата и четенето и съдействие за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация, коментира Женета Александрова, директор на културната институция, която тази година ще отбележи 150 години от библиотечното дело в Разград.

И още добри новини:

Регионалната ни библиотека спечели проект и по Втората конкурсна сесия по същата програма на стойност 10 087 лв., с 10% съфинансиране. По този проект са закупени 860 тома книги и нетрадиционни носители на информация от 71 издателства.  34%  от новите книги са от български автори  и 66% от чужди.

Обогатяването на библиотечните колекции за деца и възрастни с новите заглавия са съобразени с нуждите на образователните и културните потребности на читателите ни и съдейства в реализирането на приоритетната цел – насърчаването на четенето и утвърждаване на библиотеката като духовен център за общността. Надяваме се да удовлетворим и тази година търсенията на нашите читатели и ги очакваме да се възползват от библиотечно – информационните ни услуги, добави Александрова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе