Община Разград ще търси консултация за състоянието на лъва Любо

На работна среща, организирана от заместник-кмета на Община Разград Мирослав Грънчаров, бе обсъдено състоянието на лъва Любо и възможностите за продължаване на лечението му. В дискусията участваха представители на Областната дирекция по безопасност на храните, екоорганизации и движения, ветеринарни лекари и експерти от Община Разград.

YouTube

Според главен експерт „Земеделие и стопанска дейност“ в Община Разград д-р Михаил Балтаджиев и ветеринарния лекар, който извършва медицинското обслужване на животните в зоопарка, д-р Чавдар Черников състоянието на лъва след последната медицинска интервенция през септември 2019 г. се подобрява. Тогава е установено, че на предната дясна лапа животното има две наранявания – едното е на китковата става, а второто е изтъркване на четвърти пръст до живеца. Един месец се е провеждало лечение с антибиотик, след което лъвът е започнал да стъпва на лапата, но все още накуцва.

Настилката в клетките на лъвовете е подменена с пясък, с което е отстранена възможността твърдото покритие да е пречка за по-бързото зарастване на раната. Ветеринарните специалисти изразиха мнение, че 4 месеца след началото на лечението би трябвало раната да е зараснала напълно, затова предложиха да се потърсят експерти с опит в лечението на диви котки, които първо да направят рентгенова снимка на крака, а след това, ако се установи, че има проблем със става или сухожилие, да извършат веднага хирургическа интервенция, за да не се налага ново упояване. Преди това обаче ще се извърши и консултация на какъв период може да се поставя упойка на лъва, така че да не се създава опасност за здравето му.

Ветеринарите и екоорганизациите предложиха на заместник-кмета Мирослав Грънчаров да потърси съдействие от Фондация „Четири лапи“, които разполагат с подвижен рентген, тъй като транспортирането на лъва също би създало допълнителен стрес за животното. Ще се потърси съдействие и от всички зоопаркове в страната, в които се отглеждат големи котки, за да се обмени опит по отношение на решаване на подобни проблеми.

Еколозите поставиха и въпроса с лиценза на Градския зоопарк. Документите са в МОСВ, изпълнени са законовите изисквания, очакваме становището на министерството – обясни д-р Балтаджиев.
Заместник-кметът Мирослав Грънчаров уточни, че работната среща е във връзка с предприемане на краткосрочни мерки по отношение на състоянието на лъва Любо, но общинското ръководство смята да проведе дискусия с неправителствените организации и ветеринарните експерти и по отношение на дългосрочна стратегия и визия за развитието на зоопарка.
По време на работната среща бе направено предложение да се организира обществено обсъждане по още един актуален за жителите на Разград проблем – уличните кучета и състоянието и перспективите през приюта на кучета.

Повод за работната среща бе публикация във Фейсбук групата „Забелязано в Разград“. Община Разград адмирира отстояването на граждански позиции на членовете на групата, но призовава за по-експедитивна реакция сигнали за възникнали проблеми да се подават и в Общината.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе