Мерки срещу заболяването птичи грип обсъдиха членовете на Общинската епизоотична комисия

Заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров откри и ръководи заседанието на Общинската епизоотична комисия, която заседава днес във връзка с обсъждане на мерки срещу появата на заболяването птичи грип на територията на общината.

Разград е сред общините в страната, в които се отглеждат най-много птици и затова мерките за недопускане на инфлуенца по птиците трябва да са спазват строго – около това мнение се обединиха експертите, участващи в заседанието. Капацитетът на предприятията от сектора в общината е 1 784 494 бройлера, има две стопанства с общо 217 760 кокошки-носачки, а най-новата люпилня е с капацитет 749 496 яйца – съобщи д-р Върбан Белчев от Областната дирекция по безопасност на храните-Разград. Ветеринарите увериха, че техните проверки в големите индустриални предприятия показват, че се прилагат сериозни мерки за биосигурност.

Сред предложенията, които ще бъдат включени в заповед на Кмета на Община Разград, е забраната птици от задния двор да напускат дворовете на стопаните си, да не се отглеждат заедно водоплаващи птици и кокошки, а също и веднага да се информира ветеринарния лекар при признаци на заболяването. 

На заседанието бе прието и предложението на заместник-кмета Мирослав Грънчаров в селата да се организират общоселски събрания, на които ветеринари да разяснят опасностите от болестта птици грип.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе