Продължават ученическите мобилности по проект EVA в Кубрат

От 2.02.2020 до 9.02.2020 г. четири ученици и двама учители от СУ „Христо Ботев” – гр. Кубрат, посетиха гр. Пярну, Естония по изпълнение на проект EVA по програма Еразъм+. В срещата участваха Десислава Веселинова и Дерия Мехмед от 9а клас, Мюрсел Мехмедов от 8а клас и Сенил Исмет от 8б клас, придружавани от Нина Цонева и Марина Йорданова – учителки по английски език в училището.

Още при пристигането си в гр. Пярну, учениците бяха посрещнати от естонските си домакини, у които отседнаха по време на визитата. Наситената с дейности програма започна в понеделник с посещение на училището партньор Parnu Uhisgumnaasium от всички партньори по проекта от Португалия, Франция, Турция, Германия и България с невероятен концерт в изпълнение на хор от учениците-домакини. Датата на визитата бе избрана така че да съвпадне с провеждането на ежегодния международен младежки фестивал за музика с участието на изпълнители от Естония, Литва, Латвия и от страните – партньори. Ключов момент бе гледането на документалния филм Singing Revolution, в който се разказва как музиката е помогнала на Естония да се съхрани като нация.

YouTube

Участниците имахме възможност да се запознаем с естонския език и да научим някои основни думи, фрази и изречения. В следващите дни се проведоха много занимания и уроци, на които учениците усвоиха умения за аргументиране и провеждане на дебати и участваха в дискусии за Езика на омразата в социалните мрежи. Посетихме град Тарту, където научихме за историята на града, разгледахме забележителностите и един от най-добрите университети в Естония – Университета в Тарту. Имахме възможността да разгледаме модерния интерактивен Национален музей на Естония, който се намира в Тарту. В четвъртък се проведе самия фестивал, видни гости на който бяха членове на градската управа, консулът и пресаташето на Руското посолство, както и известни изпълнители и вокални педагози от страната. Във фестивала участваха 30 изпълнители, Сенил и Мюрсел от нашето училище изпълниха в дует две песни, предварително подготвени с помощта на Сийка Русева – преподавател по музика в СУ „Христо Ботев” – гр. Кубрат. След фестивала участниците в проекта получиха сертификатите си за участие и се насладиха на Вечерта на народите, на която пяха песни, опитаха ястия от различни страни, танцуваха и се забавляваха. Визитата приключи с културно-историческа обиколка на красивата столица на Естония – Талин. Нашите ученици се завърнаха в родината щастливи, с обогатени знания и незабравими впечатления за приятелство, разбирателство и доброта.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе