Пет изумителни нови технологии, които скоро ще видим в автомобилите

CES, изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, се утвърждава като мястото, където дебютират не само най-футуристичните автомобили, но и най-напредничавите автомобилни технологии. При това някои от тях далеч не са мечти за бъдещето. Вероятно ще ги видим в серийни модели след не повече от две години, а в някои случаи – и след броени месеци. Ето пет от най-любопитните, представени тази година.

Аудиосистема без говорители
Автомобилните аудиосистеми в наши дни са сложни произведения на изкуството, но имат и два сериозни проблема – висока цена и солидно тегло. Continental в партньорство със Sennheiser предлага наистина революционна система, напълно лишена от традиционните говорители. Вместо от тях, звукът се създава от специални вибриращи повърхности по таблото и в автомобила. Това пести място и позволява повече свобода във вътрешния дизайн, а в същото време намалява теглото на колата и това – разхода. Създателите на системата се кълнат, че качеството на звука не само не отстъпва, но дори и превъзхожда това на класическите системи.

YouTube

Прозрачен преден капак
Това е толкова просто, че е странно как никой не се е сетил до момента. Прозрачният капак на Continental всъщност не е прозрачен, разбира се, а просто чрез камери, сензори и обогатена реалност можете да видите на екрана какво има под предните колела. Така шансът да прегазите нещо или да повредите колата си в невидимо препятствие спада драстично. Технологията спечели една от големите награди на организаторите на CES.

Край на безключовите кражби
Безключовият достъп е приятно удобство, но крие огромни рискове за сигурността – на практика крадците могат да ви задигнат колата, докато си пиете кафето, просто като усилят сигнала от ключа в джоба ви. За да премахнат този риск, инженерите на Continental използват ултра широколентова връзка, при която компютърът на автомобила може с удивителна прецизност да определи местоположението ви и в същото време да разпознае автентичния сигнал от ключа.

Защита от вандали
Contact Sensor System (или накратко CoSSy) е принципно нова система, която засича и анализира звуците в обкръжението на автомобила. Тя разпознава безпогрешно и за частици от секундата, ако колата започне да закача друг обект при паркиране, и ще задейства аварийно спирачките, за да ви предпази от одраскване. Може да помогне и в случаи на вандализъм, примерно одраскване на боята с ключ, като включи алармен сигнал. Потенциалните ползи от нея са още много – примерно да засича специфичните звуци при начеващ аквапланинг, и да задейства електронните асистенти на автомобила доста по-рано. Системата ще е готова за серийно вграждане още през 2022 година.

Триизмерно табло
Опитът ни с киносалоните и толкова нашумелите навремето 3D телевизори ни кара да сме малко скептични към подобни технологии. Но тази триизмерна информационна система, разработена от Continental и стартъпа от Силициевата долина Leia, не се нуждае от никакви специални очила и други спомагателни устройства. Всякаква информация – от навигационната карта до телефонните обаждания – може да се изведе като триизмерен светлинен образ, което много улеснява възприемането й от шофьора. Не зависи от зрителния ъгъл, тоест ще я виждат и пътниците отзад. И накрая може да се управлява с „докосване“.

Източник: automedia.investor.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе