В ОУ“ Иван С. Тургенев“ отбелязаха 3 март

Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова бе гост на тържество за Националния празник Трети март в ОУ“Ив.С.Тургенев“-Разград.

Пред официалните гости и пред съучениците си деца от третите класове в училището изпълниха възрожденски песни и стихове на родолюбива тематика, а малките танцьори от групата по фолклор с художествен ръководител Янислава Янкова представиха народни хора.

YouTube

Г-жа Орешкова поздрави учениците с празника и за това, че помощта на учителите си съхраняват българските традиции и дух, пожела им да продължат да милеят за родното училище и родния град.

Отправи към тях и предизвикателство: да научат одата „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов, за най-добрите рецитатори в училището ще има поощрения. Заместник-кметът Милена Орешкова първа изпълни това предизвикателство, изпълнявайки наизуст „Опълченците на Шипка“.

Заместник-кметът Милена Орешкова подари на учениците 100 български знамена. Призова ги с тях в деня, в който се навършват 142 години от Освобождението на България, да са на площад „Възраждане“, където ще е общоградското тържество за Националния празник.

Гост на тържеството бе и уредникът в Етнографски музей-Разград Даниела Ганчева. Тя разказа на децата за традициите на празника Сирни Заговезни, който бе в неделя.

Децата от ОУ“Ив.С.Тургенев“ бяха подготвени с познания и за още един традиционен празник – вързаха мартеници на своите гости.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе