Честит празник, българи!

Честваме 142 години от Освобождението на България.

На 3 март 1878 година по нов стил е подписан Санстефанския предварителен мирен договор, сложил край на Руско-турската война и обособил Третата българска държава.

YouTube

Церемония по издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 11:00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата в чест на Националния празник. В ритуала ще участват формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат произведени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, разположена в Княжеската градина в столицата.

По повод Националния празник в 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Тържествената проверка (заря) в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18:30 ч. на площад „Народно събрание“. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище и знаменен взвод със знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк.

Във връзка с препоръката на Националния оперативен щаб да бъдат отменени планираните тържествени мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник на България – 3 март заради риск от усложняване на „епидемичната ситуация“, от 11:00 часа на 3 март държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя на връх Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България.

По-рано, в 09:30 часа ще се състои молебен, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир „Рождество Христово“ от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

По препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираният за 3 март официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя. Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен. Въведените временни промени на движението в района остават в сила. Това съобщават от Областната администрация в Стара Загора.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе