Защо изглеждаме по-млади от родителите си на същата възраст?

Със сигурност като подрастващи винаги Ви е било интересно да разберете на кого от родителите си приличате повече. Затова един от най-лесните начини за проверка е да се разровите в старите им черно бели албуми, грижливо прибрани в някой шкаф. По всяка вероятност сте открили колко по-различно са изглеждали те, но направило ли Ви е впечатление, че на Вашите години те са изглеждали по-възрастни от Вас? А любопитно ли Ви е да разберете защо? Ето няколко солидни аргумента, подкрепени с научни доказателства:

1. Процесът на остаряване се забавя

YouTube

Проучвания направени от американски учени достигат до заключението, че процесът на стареене се забавя. Причината за това се дължи на множество фактори, които са довели до подобряване на качеството на живот, а това от само себе си води и до увеличаване на средната продължителност на живота. В развитите страни тя надхвърля 75-80 години. Според статистическите данни на Световната здравна организация, за България, този показател – 71,4 години за мъжете и 78.4 години за жените. За сравнение, само преди 50 години, средната продължителност на живота на населението у нас е била 69.25 години.

2. Професиите значително се изменят

Що се отнася до работата, тя е един от факторите, който има значение за начина, по който изглеждаме и нашето здраве. За никого не е тайна, че днес популярните професии сред младите хора се различават значително от тези на родителите им. В наши дни физическият труд все по-често се изпълнява от машини и автоматизирани системи. За сравнение, преди няколко десетилетия, голяма част от хората са се занимавали с ръчен и тежък труд, работили са в по-вредна и опасна среда, което допринася за тяхното по-ранно остаряване и амортизирането на тялото им. Младите хора избират да градят кариера в сфери, които предимно разчитат на интелектуалния труд. Значително по-малко натоварват тялото си и имат ограничен досег с вредни вещества на работното си място. Разбира се, има и изключения, но изборът на професия също влияе върху това до кога ще запазим младежкото си излъчване.

3. Разрастването на козметичната индустрия

Козметичната индустрия расте с огромни темпове. Пазарът е пълен с марки, които предоставят разкрасителни решения не само за дамите, но и за мъжете. Суетата определено е мощно оръжие, което помага на тази индустрия за милиони да расте все повече. На първо място, няма как да не споменем всички продукти за грижа за кожата – хидратиращ крем, околоочен крем, лосиони за тяло. Те противодействат на появата на бръчки, борят се с пъпките и други несъвършенства и ни помагат да изглеждаме по-добре. Според много изследвания, един от големите пробиви е създаването на продукти със слънцезащитен фактор, които минимизират вредите от фотостареенето. Така че, ако все още не сте се сдобили с продукти за грижа за кожата, на пазара ще откриете  качествени български марки, като Biofresh – https://biofresh.bg/.

Като допълнение, гримът също е средство, което помага да изглеждаме по-добре, когато го използваме в умерени количества  и може да излъже за годините. Добавете и всички козметични процедури, пластични интервенции, боята за коса и хоп, вече сте с поне 10 години по-млади!

4. Жените стават майки по-късно

Още един феномен, присъщ на съвременното общество, е по-късното раждане. Нашите майки и бащи вероятно са станали родители за пръв път на около 20 години. Днес жените са много по-устремени и амбицирани да изградят кариера, което оставя създаването на семейство и деца за една по-късна възраст. Оказва се, че след раждане, женското тяло запозна да старее по-бързо, според някои причината е чисто биологична, според други се дължи на безсънните нощи и стреса, които са неизменна част от ежедневието на майките.

Това бяха няколко интересни причини, които да задоволят любопитството Ви по въпроса защо изглеждате по-млади от родителите си на същата възраст. Ако досега не сте се замисляли, време е да отворите старите албуми и да направите едно забавно сравнение. Редно е да добавим, че черно белите снимки, модата и съвременните възприятия за красота, по всяка вероятното оказват влияние върху това, че родителите Ви изглеждат по-възрастни. Така че, имайте едно на ум, когато сравнявате.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе