Проведе се тържествено честване на 3 март на площад „Възраждане“

Разград отбеляза тържествено и с пълен площад Националния празник Трети март. Събитията преди това и на самия площад протекоха под надслова „Паметта на поколенията”. Ученици от училищата, носещи имената на герои от българската история първо участваха в събития в учебните заведения под този надслов, след това се стекоха на площад „Възраждане”. Там бяха раздадени над 500 малки знамена на присъстващите граждани.

YouTube

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, както и главния секретар на Областна администрация Разград – Михаил Тодоров, взеха участие в тържествено честване на 3-ти март – Националния празник на Република България.

Участие в тържественото събитие взеха и кметът на община Разград Денчо Бояджиев и неговите заместници; председателят на Общински съвет Разград Стоян Ненчев; народните представители от 18-ти Разградски многомандатен избирателен район: Десислава Атанасова от ПП ГЕРБ и арх. Мартин Обрешков от БСП; архиерейският наместник на Разградска духовна околия отец Георги Георгиев; общински съветници, председателите на Областния съюз на ветераните от войните и на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; представители на областни общински организации на политически партии, представители на културни и на образователни институции, почетни граждани на град Разград и стотици жители и гости на града.

Химнът на Република България беше изпълнен от младия талант Текин Зекериев от Център за подкрепа на личностното развитие – Център за работа с деца Разград, а националният флаг беше издигнат от новите почетни граждани на Разград, които на 28 януари бяха удостоени с това звание.

Приветствие към жителите и гостите на град Разград отправи кметът Денчо Бояджиев.

Преклонение пред паметта на героите, загинали за Свободата на България, беше изразено чрез ритуала на поднасяне на венци и цветя пред двата паметника на площада – Мавзолея-костница и Войнишкия паметник от всички официални гости на събитието, от представители на политическите групи в Общински съвет Разград, учебни заведения и читалища, общински и регионални институции и организации, ПФК „Лудогорец 1945“, детско-юношеската школа на клуба и Фен клуба на отбора, както и от множество граждани.

След като поднесоха венец пред Мавзолея-костница, мотористите от двата разградски клуба „Лудогорски братя“ и „Night Riders“ (Нощни ездачи) се отправиха на рокерско шествие под надслов „Паметта на поколенията“ към Руския паметник в Езерче.

Многобройните граждани на препълнения площад бяха поздравени и с празничен концерт с участието на фолклорните състави: Детска танцова школа „Хорце“ при Център за подкрепа на личностното развитие – Център за работа с деца Разград, Детски танцов ансамбъл „Лудогорче“, Детска танцова студия „Капанче“, Средношколската танцова формация „Лудогорска младост“ и Капански ансамбъл.

Събитието завърши с всенародно хоро, като част от общобългарската инициатива на Сдружение „Азбукари“ и Единение „Българи за България“ „Пробуждане с хоро“.

По-рано днес Областният управител поздрави жителите на област Разград с, като заяви: „Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод Националния празник на Република България – Трети март! Тази незабравима и свещена дата отбелязва възкресението на един народ, който преди 142 години с воля, вдъхновение, неистови усилия и много жертви извоюва  Свободата на България, нашата Свобода. Затова днес дължим несравнима с нищо друго почит към Освободителите си, дарили щедро всеки от нас с вдъхновение и самочувствие! Нека с делата си да докажем, че сме силен народ – горд с миналото си и отговорен към бъдещето!“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе