Вредят ли технологиите на децата?

Безспорно, динамичното развитие на технологиите значително променя облика на света, какъвто го познаваме. Само допреди няколко десетилетия хората бяха вързани за жичните си телефони и вечеряха, разговаряйки помежду си. Днес да видите група млади хора, които стоят на масата с телефон в ръка, е повече от обичайна гледка, която едва ли ще Ви впечатли.

И тук, разбира се, идва важният въпрос – вредят ли технологиите на здравето и развитието на децата. Ако сте родител, по всяка вероятност сте загрижени и  се питате кога е правилното време да представи технологиите на подставящото Ви дете? В тази статия ще се опитаме да намерим отговорите на тези въпроси, като потърсим и експертно мнение.

YouTube

Ако трябва да бъдем откровени, учени, психолози, лекари и експертите по детско развитие, не са на едно и също мнение относно влиянието на новите технологии върху децата. Някои от тях са склонни да защитават тезата, че те са полезни, други категорично се обявяват против използването им и ги обявяват за опасни за здравето. Трети опитват да балансират двете крайности, заявявайки, че технологиите имат както положително, така и отрицателно влияние върху децата, които ги ползват. Причината да има толкова различни мнения до известна степен се дължи и на липсата на достатъчно информация. Все пак, това са първите поколения, които растат в толкова близък досег до всякакви съвременни изобретения – телефони, компютри, таблети, домашни асистенти и какво ли още не.

Какви могат да са вредите от технологиите?

Експертите, а също и родителите, които подкрепят тази теза, посочват, че употребата им оказва сериозно влияние върху здравословното състояние на децата и младежите. Те лесно се пристрастяват и прекарват часове наред пред екрана на телефона или компютъра. В резултат от това, те се изолират от реалността, често стават по-затворени. Също така, постоянното облъчване от екрана може да доведе до проблеми със зрението още в ранна възраст. Не на последно място, в защита на тази позиция, е и фактът, че все по-често наблюдаваме деца, които се обездвижват и страдат от наднорменото тегло и затлъстяване. Много от родителите се опасяват и от това, че игрите, които техните наследници играят, често са свързани с насилие, а Интернет не е сигурно място за деца.

С какво технологиите могат да са полезни?

От другата страна на барикадата, има и родители, и специалисти, които изказват по-ласкаво мнение относно досега на децата до изобретенията на модерната епоха, в която живеем. Според направени изследвания, игрите водят до подобряване на концентрацията при младежите и развиване на стратегическото им мислене. Също така, те посочват, че в бъдеще професиите ще бъдат по-един или друг начин свързани с използването на технологични устройства, така че е добре децата да се учат да ги използват от малки. Не на последно място, технологии като виртуална реалност (VR) и AR (добавена реалност) все повече намират място в образователния процес, помагайки на учениците по-лесно да осмислят уроците си. Да не забравяме, че ако връстниците им вече имат собствени телефони и компютри, те могат да се почувстват изоставащи и отхвърлени от групата.

Не можем еднозначно да заключим вредни ли са технологиите за децата. Както сами може да се убедите, те имат своите предимства и недостатъци. Отговорност на всеки родител е да избере как и кога да ги представи на своето дете. Като възрастни Вие трябва да създадете правилата за използването им и да следите за тяхното спазване. В началото може да вземете телефони или таблети втора ръка, докато детето се научи отговорно да се отнася към тях и да ги пази. Професионалистите съветват да говорите с него и да му обясните как безопасно да използва интернет, като Вие също се постараете ограничите достъпа му до неподходящи сайтове.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе