Гюнай Хюсмен издаде заповед за предприемане на мерки против разпространението на COVID-19 на територията на областта

Областният управител Гюнай Хюсмен свика днес, 09.03.2020 г., заседание на Областния кризисен  щаб за борба с коронавируса в област Разград.

В проведеното заседание участваха представители на  всички институции на територията на областта, ангажирани с проблема – РЗИ, РЗОК, болници, ОД на МВР, ПБЗН, представители на общини, Центърът за спешна медицинска помощ, Българският лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари, БЧК, Областната дирекция по безопасност на храните и др.

YouTube

Кризисният щаб заседава във връзка със Заповед РД-01-117/08.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, на основание чл. 63 от Закона за здравето и във връзка с регистрирани случаи на COVID-19 на територията на областите Габрово и Плевен, както и във връзка с препоръка на Националния оперативен щаб, създаден със заповед № З-37/26.02.2020 г. на министър председателя на Република България и проведено извънредно заседание на Министерския съвет на 08.03.2020 г.

Заместник областният управител Нурие Црънгалова запозна членовете на щаба с разпоредените мерки от министъра на здравеопазването за всички административни области в страната, според които е необходимо:

  1. Да бъдат преустановени посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;
    2. Спортните мероприятия да се провеждат без публика;
    3. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;
  2. РЗИ да създадат организация, всички лечебни заведения на територията на областта да заделят резерв от легла и съответна организация на работа на персонала, в случай на необходимост.

На регионалните здравни инспекции е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал. Остават в сила въведените противоепидемични мерки, във връзка с обявената грипна епидемия в цялата страна и след края на грипната ваканция. Като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19,  се преустановяват училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна. Отлагат се и планираните състезания и олимпиади, няма да се осъществяват квалификации и обучения на преподавателите до разрешение за провеждане на масови мероприятия от Националния оперативен щаб.

Заместник директорът на РЗИ – Разград д-р Анатолий Стойнов съобщи, че ситуацията в областта към настоящия момент не предизвиква основания за притеснения, свързани с коронавируса, защото няма доказани случаи на болни от него, но има 24 души поставени под карантина, от които на 14 тя вече е изтекла. Остават под карантина 7 лица в Разград и по 1 лице в общините Исперих, Кубрат и Цар Калоян.

По време на заседанието Областният управител зададе въпрос дали се получава информация от Агенция митници за влезли  в страната граждани от райони със заболели от вируса, на който д-р Стойнов отговори, че има 3 лица, които са пребивавали в Италия, но са влезли в България след двуседмичен престой в Румъния. Лицата са установени от МВР и са от с. Божурово, общ. Кубрат. МВР ще вземе мерки за ограничаване на придвижването им.

Директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Жеков съобщи, че  Разградската болница е в готовност да приеме евентуални пациенти с коронавирус – 5 легла са осигурени в Инфекциозното отделение, но по препоръка на д-р Станева – директор на РЗОК, може да бъдат насочени от други отделения, например от Белодробното отделение, още 10 легла, с което да станат общо 15. Може да се пригоди и изолира определена сграда за прием на заразени лица. Д-р Жеков съобщи още, че в Спешна помощ вече е въведена системата за вътрешен филтър. Създадена е организация за транспортиране на взети проби за наличие на коронавирус до най-близката специализирана лаборатория в гр. Варна.

Директорите на болниците в Исперих и Кубрат информираха, че техните болнични заведения не разполагат с инфекциозни отделения, както и с предпазни средства и контейнери за транспортиране на взети проби, поради което пациентите със съмнения за наличие на коронавирус да бъдат насочвани за изследване и лечение в областната болница. Д-р Заргар сподели, че е пригодил една от стаите в болницата за първоначален прием на болни от коронавируса пациенти, но това според него не е достатъчно. „Проведох разговор с инфекционист от гр. Варна, който ако му бъде осигурено финансиране ще съдейства при нужда в нашата област“, каза още д-р Заргар.

Директорът на ОДБХ – Разград д-р Драмалиев съобщи, че разполага с над 100 броя предпазни облекла и маски, които ще предостави на болничните заведения, но е необходимо писмено искане от тях. Досега Областна дирекция „Безопасност на храните“ е осигурила 20 комплекта предпазни облекла и маски на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и 15 на Център за спешна медицинска помощ Разград.

По време на заседанието стана ясно, че е необходим голям брой маски и защитни облекла, тъй като те са за еднократна употреба, а маските трябва да се сменят на 2 часа. Областният управител Гюнай Хюсмен обеща да потърси съдействие от съседна Турция, като се очаква и държавата в най-скоро да произведе и достави необходимите защитни средства.

Според д-р Карагьозова най-важна е превенцията, гражданите да спазват висока лична хигиена, да запазят спокойствие и да се информират от официалните източници. „COVID-19 се разпространява от човек на човек. Той се предава главно по въздушно-капков път при кихане, кашляне или издишване. Към момента се смята, че инкубационният му период е около пет-шест дни, като може да достигне до 14 дни“, информира още д-р Карагьозова.

Д-р Заргар допълни, че според последните проучвания се препоръчва профилактично да се приема витамин D, както и витамин C и повече течности.

Началникът на РУО – Разград Ангел Петков съобщи, че учебните занятия са преустановени до 11 март със заповед на Министъра на здравеопазването. В зависимост от ситуацията, за евентуално удължаване на ваканцията се очаква нова заповед.

В тази връзка, кметът на община Лозница Севгин Шукри предложи по време на грипната ваканция медицинските лица от учебните заведения при необходимост да се пренасочат към болничните заведения, за да покрият липсата на медицински специалисти и да се удължи ваканцията с още 14 дни.

Областният управител призова превенцията да е водеща в областта, да се информира обществеността, да се ограничат контактите, във всички социални заведения и услуги на територията на област Разград да се предприемат мерки за дезинфекция.

Представителят на ОД МВР – Разград комисар Божков съобщи, че ще бъде наложен ограничителен режим, по отношение на административното обслужване в паспортните служби, за да няма струпване пред гишетата за подаване и получаване на документи.

В резултат от взетите решения от членовете на Областния щаб за борба с COVID-19, Областният управител на област Разград издаде Заповед, според която е необходимо да се засили превантивната дейност срещу навлизането и разпространението на Коронавирус инфекцията на територията на област Разград, като се вземат следните мерки:

  1. Да бъдат преустановени посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;
  2. Провеждането на спортни мероприятия да се извършва без публика;
  3. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;
  4. Кметовете на общини да разпоредят временно преустановяване на събирания в пенсионерски клубове, провеждане на седмични пазари в общински центрове и населени места и да създадат организация за извършване на редовно почистване и дезинфекция на сградите на социални услуги от резидентен тип за възрастни хора;
  5. В обществените сгради като администрации, пощенски станции и др. да се извършва редовно влажно почистване и дезинфекция;
  6. Регионална здравна инспекция Разград да създаде организация съвместно с МБАЛ „Свети Иван Рилски”, гр. Разград за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал;
  7. Кметовете на общини и служителите на ОД на МВР Разград да оказват пълно съдействие като създадат организация за осъществяването на контрол по изпълнението на разпоредените мерки.

Настоящата заповед ще се обяви публично, чрез публикуване на интернет страницата на Областна администрация Разград.

Препис от заповедта ще се връчи на Директорите на ОД МВР – Разград и на РЗИ – Разград, както и на кметове и кметски наместници на територията на областта, за сведение и изпълнение.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе