Първите щъркели се завърнаха в Кубратско

Двойка щъркели вече се завърна благополучно от юг и се настани удобно в своето гнездо на улица „Христо Ботев“ в кубратското село Божурово. Чудесната новина оповести кметът на селото Юджел Юсеинов, съобщи пресслужбата на местната администрация в Кубрат.

YouTube

Защитените от Закона птици са изключително разпространени в селото, като общият брой на гнездата им надхвърля 15, но след късо съединение и последвали два пожара през изминалата година те вече наброяват 13. „Село Божурово е единственото село в общината и региона с толкова много действащи гнезда и щъркели, което радва не само жителите, но и гостите ни“, разказа кметът Юсеинов.

След размножителният период и излюпването на новото потомство броят на птиците се увеличава значително, което нарежда лудогорското село на челни места в страната, като любима дестинация за прелетните землемери. През лятото не е рядка гледката пролетните вестители да крачат по нагорещените керемиди на покриви и сайванти, а младите птици да правят първите си опити в изкуството на летенето. Една от причините за охолния живот на птиците в селото е разположението на два големи водоема в близост, тишината и спокойствието в селото, а също и близките земеделски площи, които осигуряват изобилие от храна.

Хората от селото опитали да поправят някои от гнездата, но безуспешно. За тяхна радост на помощ се притекли работници от местното електроразпределително дружество, които старателно изградили две метални подложки за нови гнезда. „Ще се радваме, ако бъдат изградени още допълнителни конструкции, тъй като много от гнездата буквално са върху жиците с високо напрежение и съществува пряка опасност от злополука. Не искаме да си припомняме ужасът от минала година, когато изгоряха няколко щъркелчета, а майка им като нас безпомощно до последно се опитваше да ги спаси“, споделиха с тъга жители на Божурово. „Радваме се, че щъркелите са избрали нашето село и ще да е само на късмет“, сподели жителят на Божурово Петър Василев, а в същото време в селото вече се разнасяше от уста на уста, че пролетта вече е дошла.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе