България все още не е затворила границите си

От Министерството на външните работи съобщават, че Република България не е въвела ограничения на държавните си граници по отношение на българските граждани.

Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под 14-дневна карантина по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ще бъдат поставяни, тези, които се връщат от определените за рискови държави – Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.

YouTube

Вижте последните корекции в заповедта на здравния министър след последните препоръки на Националния оперативен щаб

Към момента границите на съседните на България са отворени, като на места са наложени допълнителни ограничения или допълнителни проверки във връзка с борбата с разпространението на коронавируса.

Ако решат да предприемат пътуване, препоръчваме на българските граждани зад граница преди това да се информират за въведените превантивни мерки в държавите, през които преминават, включително и на границите на съответните държави.

За целта ще публикуваме периодично актуална информация на сайта на МВнР.

Актуалната обстановка с граничния контрол е следната:

  • Италианско-словенска граница – преустановен е всякакъв вид транспорт. Осигурена е възможност за завръщане на словенски граждани;
  • Хърватия – транзитно преминаване през страната за период не по-дълъг от 24 часа;
  • Чехия – преминаване от и към Германия и Австрия единствено през определени ГКПП;
  • Република Северна Македония – няма ограничения, но пътниците, пристигащи от рискови зони, се насочват единствено към ГКПП Гюешево;
  • Сърбия – функциониращи единствено големите ГКПП. На българо-сръбската граница: „Калотина“ и „Връшка чука“, на преминаващите през граничните пунктове граждани се извършват допълнителни проверки, включително измерване на температурата.
  • Гърция – няма ограничения на ГКПП Промахон и ГКПП Маказа;
  • Унгария – граничен контрол се извършва на словенската и хърватската граница, включващ проверка на телесната температура и провеждане на интервю. Превозвачи, пътуващи от Италия, могат да влязат на територията на Унгария от Австрия през пункта Rábafüzes, ако разполагат с медицински документ, издаден в рамките на 4 дни, посочващ, че притежателят му не е заразен с вирус COVID-19. Продължава забраната за влизане в Унгария на физически лица, пътуващи от Италия;
  • Германия – има засилен контрол по границите с Австрия и Швейцария. Не се планира границите да бъдат затваряни;
  • Швейцария – няма ограничения за пътуване;
  • Румъния – към момента не е в сила затварянето на ГКПП с България въпреки изказването на министъра на вътрешните работи на Румъния.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат със Ситуационния център на МВнР на следните денонощни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес [email protected]

31 са общо случаите на COVID-19 в България

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе