Затварят сергиите на общинския пазар в Разград

Снимка: Данче Бозаджиева

Община Разград въведе засилени мерки за дезинфекция още в началото на седмицата. На 9 март, понеделник, бе извършен инструктаж на хигиенистите в Общинска администрация Разград, които от тази дата поне по 4 пъти на ден почистват коридорите в административната сграда, а бравите на вратите се забърсват през час. В социалните услуги бе въведено ограничаване на контактите с външни посетители и съблюдаване на добра лична хигиена, както на потребителите, така и на служителите.

Още на следващия ден заместник-кметът Милена Орешкова инспектира всички социални услуги по отношение на прилагането на превантивни мерки. Със заповед на кмета бяха затворени и пенсионерските клубове. Закупени бяха дезинфекционни средства за служителите на администрацията, които обслужват граждани. Тези мерки са актуални и към днешна дата, като към тях ще се прибавят и указаните от министерската заповед.

Новите мерки бяха обсъдени в късния следобед днес от ръководството на Общината. Според решението им административното обслужване на граждани в Общинска администрация няма да бъде спряно, но ще се извършва само на партерния етаж, като ще се използват различни входове на сградата, за да не се смесват потоците от хора. Призовават се гражданите също да спазват указанията на здравните власти да не се събират повече хора в едно помещение, да спазват необходимата дистанция помежду си и спрямо служителите. Общинската управа апелира също гражданите, които имат електронен подпис, да използват електронните услуги на общината.

В социалната сфера за двуседмичния период се запазва предоставянето на услугите на Домашен социален патронаж, които се ползват от 455 човека. Потребителите обаче ще получат суха храна в началото на седмицата за цялата седмица.

Съобразно заповедта на здравния министър се затварят и търговските обекти на общинския пазар, които продават стоки, различни от хранителни, затварят се и сергиите, на които хранителните стоки не са опаковани.

Контролът върху изпълнението на превантивните мерки ще се извършва от общински служители и служители на ОДМВР-Разград.

Въведените превантивни мерки отлагат и няколко събития, свързани с дейността на Община Разград или част от културния календар – пилотното преброяване на НСИ на част от Разград и село Ясеновец ще се проведе от 20 април, а не от 27 март; на 27 март няма да има и церемония по награждаване на победителите от журналистическия конкурс „Григор Попов“, който се организира от ЦПЛР ЦУТНТ и Община Разград, наградите ще бъдат изпратени по куриер на победителите. На този етап заседанието на Общински съвет-Разград, което бе предвидено за 31 март, не се отлага.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе