Нова информация за ограничения в придвижването в Европа и по света

Ситуацията с преминаването на границите в редица европейски страни, включително в посока България, остава тежка заради превантивните мерки, взети от различни страни.

Генералният ни консул в Милано Таня Димитрова и консулът ни в Любляна Георги Сусанин предприемат мерки, за да окажат съдействие на изпитващи затруднения български шофьори на товарни автомобили, блокирани на италианско-словенската граница. Те не успяват да преминат границата със Словения заради въведените ограничителни мерки за превенция на разпространението на коронавируса.

Консулът ни в Словения в момента е на границата с Италия и работи със словенските власти за пропускането на българските камиони. Той е разговарял с началника на полицията на ГКПП Сежана – Фернети, който го е уверил, че всеки момент очаква да пристигне писмена заповед, след което ще започне организацията по изтеглянето на българските камиони.

Георги Сусанин посети и другия граничен пункт между Италия и Словения –  Нова Горица, на който има блокирани български шофьори и ги е снабдил с храна и вода.

Генералното ни консулство в Милано е във връзка с Гражданска защита на област Фриули-Венеция Джулия за осигуряване на вода, храна и химически тоалетни за българите на италианско-словенската граница.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с генералния консул в Милано Таня Димитрова на телефон: +39 342 630 72 44, а с консула в Словения Георги Сусанин на телефон: +386 51 357 042.

На 14 март вечерта в Словения бяха сформирани 4 конвоя от тежкотоварни камиони с българска регистрация. По данни на посолството в Любляна всички те са преминали през италианско-словенската граница и словенско-хърватската граница. Девет камиона вече са пристигнали в България, а други 14 се намират на територията на Сърбия и наближават българската граница.

Границата на Словения и Унгария е затворена от унгарска страна, като моторните превозни средства биват връщани в Словения. Границата на Словения с Хърватия е затворена за леки автомобили.

Италия – Възможност за придвижване до България към настоящия момент остава и морският транспорт с ферибот от италианските пристанища Венеция, Анкона, Бари и Бриндизи до Гърция. На пристанище Венеция няма промяна в графика на фериботите. Пристанище Бари функционира, но поради големия поток от пътуващи, билетите за следващите фериботи са на изчерпване и трябва да се предвиди продължително изчакване. От пристанище Бриндизи пътува по един ферибот на ден за Гърция на фирмата Грималди лайнс-Флоренция.

Хърватия – По информация на посолството ни в Хърватия тирове се допускат през страната, но не и леки автомобили. Алтернативен маршрут през Хърватия в момента няма. Адриатическата магистрала е затворена за тежкотоварни МПС поради ураганен вятър и се препоръчва само локално движение на леки МПС. ГКПП „Товарник-Шид“ на сръбско-хърватската граница е отворен в момента.

Сърбия – Страната в момента пропуска само товарни автомобили под конвой, които трябва да напуснат страната до 12 часа.

Гърция – Прекратени са всички сухопътни, морски и въздушни връзки с Албания и Северна Македония, с изключение на превоза на стоки и влизането от тези страни на граждани на Република Гърция и постоянно пребиваващи в Гърция. Прекратен е и пътническият транспорт от и към Италия. Транспортът на стоки и товари към тази страна засега остава. Прекратен е въздушният транспорт от и до Испания. От 16 март ще влезе в сила закон, забраняващ влизане и излизане от гръцка територия на физически лица, организирани групи и делегации, идващи от или заминаващи към засегнатите райони в чужбина. Утре ще бъде уточнено кои страни и региони са включени в този списък. Със същия закон ще бъде преустановен и превозът на пътници на пристанищата Патра и Игуменица. Пристанището Пиреа, ГКПП Промахон и ГКПП Маказа остават отворени.

Турция –  От 14 март през турските ГКПП, включително ГКПП „Капъкуле” e разпоредено да не се допускат да влизат в Турция граждани на Германия, Австрия, Белгия, Дания, Франция, Нидерландия, Испания, Швейцария и Норвегия. Към момента български граждани преминават без проблем през ГКПП „Капъкуле” от България към Турция, но след контрол на температурата им и при положение, че не са с висока температура. Забраната не се отнася за ТИР камионите, същите продължават да се пропускат в Турция, но поради задължителното използване на термокамери за контрол има значително забавяне в процеса на обработка и пропускливостта на ГКПП „Капъкуле” за транспортните превозни средства от България към Турция е чувствително намалена.

Албания – Считано от 00:00 часа на 16 март (понеделник) всички сухопътни ГКПП на страната със съседните държави се затварят за вход за всички граждани с всякакъв вид обществен и частен транспорт. Мярката важи до второ нареждане. За всички граждани, желаещи да напуснат Албания, се изисква да се свържат с местните полицейски власти с цел получаване на разрешение да пътуват до границата с частни транспортни средства, с изключение на автобуси. Мярката не засяга транспорта на стоки. Единствената възможност за напускане на българските граждани, намиращи се на територията на Албания, остава въздушният транспорт, който не включва Италия или Гърция (не съществува директна самолетна линия с България).

Чехия – Забраната за влизане на територията или напускане на територията на Чешката република не се отнася до шофьорите на МПС, предназначени за превоз на товари.

Латвия – От 17 март (вторник) се преустановяват всички международни превози на пътници през летищата и пристанищата на страната, както и международните автобусни и железопътни връзки. Въвежда се забрана за преминаване на границите на Латвия. Латвийски граждани и чужденци, постоянно пребиваващи в Латвия, ще могат да се завърнат в Латвия.

Литва – От 16 март за срок от 2 седмици ще бъде въведено положение на национална епидемия. Ще бъдат затворени всички граници за чужди граждани.

Естония – От 17 март се въвежда забрана за влизане на територията на страната от чужди граждани през всички граници (сухопътни, въздушни и морски). Чужденци, преминаващи транзитно през Естония, ще бъдат допускани на път за тяхната родна страна, ако не проявяват симптоми на зараза с COVID-19.  Напускането на Естония от чужди граждани остава свободно. С изключение на „Еър Балтик“ (Air Baltic) всички авиокомпании продължават да обслужват летището в Талин.

Швеция – За момента няма въведени ограничителни мерки за влизане и излизане на транспортни средства (включително при транзитно преминаване) в страната. На сухопътната шведско-датска граница, както и на фериботните пристанища в Дания, се очаква да се образуват дълги опашки и струпване на хора и автомобили поради решението на Дания да затвори границите си. Шведски граждани или законно пребиваващи чужденци в Швеция, завръщащи се в домовете си в Швеция с автомобили през Дания, ще бъдат пропускани да преминават транзитно през датска територия.

Норвегия – Засега границите на страната не се затварят. За да се ограничи разпространението на болестта от хора, пристигащи в Норвегия от други страни, се въвежда засилен граничен контрол, който влиза в сила от понеделник, 16 март, в 08:00 ч. сутринта. Норвежките летища не се затварят. Норвежките граждани и физическите лица, които живеят или работят в страната, ще могат да се завърнат. Ще бъдат предвидени изключения за гражданите на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и членовете на техните семейства, които пребивават и/или работят в Норвегия.

Мароко – Всички полети от и до страната са спрени. Достъпът до мароканските пристанища също е временно преустановен за всички пътнически круизни и развлекателни  кораби. Това не засяга морски съдове, осъществяващи транспортна дейност в рамките на международни товарни автомобилни превози.

Азербайджан – Затворени са границите на страната с Иран, Грузия и Турция. Няма отворени маршрути по суша за напускане на страната. Спрени са полетите до Турция, Франция, Германия и Казахстан. Страната може да се напусне със самолет по следните направления: Баку-Москва-София, Баку-Будапеща-София, Баку-Дубай-София, Баку-Тел Авив.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе