Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света към 17 ч.

Румъния – От 18 март се прекратяват полетите от и към Испания от всички летища в Румъния за период от 14 дни. Удължава се мярката за забрана на полети от и към Италия за период от 14 дни, считано от 23 март. Тези мерки не се прилагат по отношение на държавни и хуманитарни полети, които осигуряват спешни медицински услуги, както и нетърговски технически кацания. Също така, шофьорите на товарни камиони с максимално тегло до 3,5 тона са задължени да носят индивидуални средства за защита като дезинфектант, ръкавици, маска, както и да представят документ, указващ точния маршрут на пътуването им. Тези, които пристигат от „червена“ или „жълта“ зони или са преминали транзит през такива зони, не се подлагат на мерки по карантина или изолация, ако при преминаване на граничния пункт не показват симптоми на зараза.

Словакия – По последна информация на границите на Словакия са отворени три гранични пункта с Австрия, осем с Унгария, два с Полша и десет с Чехия.

Отворени гранични пунктове:

С Австрия:

 • Bratislava – Petržalka – Berg;
 • Bratislava – Jarovce – Kittsee (път);
 • Bratislava – Jarovce – Kittsee (магистрала).

С Полша:

 • Vyšný Komárnik – Barwinek;
 • Trstená – Chyžné.

С Унгария:

 • Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely;
 • Grace – Tornyosnémeti;
 • Grace – Tornyosnémeti (R4);
 • King – Banréve;
 • Šahy – Parassapuszta;
 • Štúrovo – Esztergom;
 • Medveď – Vámosszabadi;
 • Čunovo – Rajka (магистрала).

Усложнена е пътната обстановка в района на Братислава. Блокирани са редица пътища – както вътре в самата столица, така и водещите към нея пътни артерии. Полицията насърчава шофьорите да избягват магистралния участък D2 от Ступава към Братислава и да използват предимно пътища от 1 и 2 клас и локалните пътища – Lamačská cesta, Ján Jonáš.

Гърция – С решение на правителството се въвежда временна забрана за влизане в Гърция на граждани от трети страни, независимо от кой входен пункт или средство за придвижване, включително въздушен, морски, железопътен или сухопътен транспорт. Ограничението не важи за граждани на страни-членки на ЕС и на Шенгенското пространство. Забраната е в сила от 18 март до 18 април и не се прилага по отношение на водачите на товарни камиони, преминаващи транзит с цел превоз на стоки, както и за придружаващ персонал, необходим за превоза им.

Кипър – Считано от 21 март се забраняват всички граждански полети за период от 14 дни от: Бахрейн, Беларус, Белгия, България, Египет, Естония, Германия, Унгария, Ирландия, Израел, Йордания, Латвия, Ливан, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Катар, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Швеция, Швейцария, Украйна, Обединено кралство и Гърция. Разрешават се полетите за граждани, които желаят да напуснат страната при условие, че на пристигане в Кипър полетите са без пътници. До 21 март продължава да се прилага изискването за представяне на медицинско свидетелство за COVID-19, освен за лицата, които са заминали в чужбина по медицински причини, лицата, които са в чужбина за кратък период, поради бизнес или в командировка и лицата със статут по Виенската конвенция. При необходимост Република Кипър ще наема специални полети от Атина и Лондон, за да се върнат в страната горепосочените лица. Всички влизащи на територията на Република Кипър ще останат 14 дни под задължителна карантина, в определени от държавата места.

Албания – Съгласно въведените в страната мерки, единствената възможност за българските граждани в Албания да се завърнат в България остава въздушният транспорт. За момента единствената възможност за осъществяване на трансфер е Турция. На този етап няма алтернатива за сухопътно прибиране от Албания до България, тъй като от 18 март Република Северна Македония затвори всички ГКПП за влизане на чужди граждани. Считано от 16 март се забранява движението на граждани пеша на цялата територия на Република Албания след 18:00 ч.

Черна гора – Правителството въведе нов пакет от мерки за защита на гражданите, който включва:  – прекратяване на обществения градски и междуградски превоз, прекратяване на обществения превоз на пътници във вътрешния железопътен транспорт, затваряне на граничните пунктове Sitnica – Zupci (Herceg Novi – Trebinje), Meteljka – Metaljka (Pljevlja – Čajniče) и Čemerno (Pljevlja – Priboj), забранява се работата на закрити и открити спортни, развлекателни съоръжения и басейни, затварят се фризьорски и козметични салони, закриват се бюрата на регионалните звена на Министерството на вътрешните работи на Черна гора и Администрацията за недвижими имоти.

Косово – На 18 март президентът на Косово Хашим Тачи обяви извънредно положение с цел спиране разпространението на COVID-19. Преустановени са всички полети от и към международното летище в Прищина с изключение на военните и тези, доставящи хуманитарна помощ. На чуждестранни граждани може да бъде отказано влизането на територията на Косово, освен ако имат основателна причина. Маршрутите за пътуване от Косово до България са през Република Северна Македония (Прищина-ГКПП „Хани и Елезит“-ГКПП „Гюешево“- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП „Мердаре“-ГКПП „Калотина“- София). Към момента обаче всички ГКПП от посочените маршрути практически не пропускат пътници на излизане от Косово към съседните държави, тъй като чуждестранните граждани не могат да влязат в Република Северна Македония и Сърбия.

Испания – От 18.03.2020 г. Канарските и Балеарските острови затварят своите пристанища за всякакви туристически и круизни кораби и фериботи. Намаляват драстично и полетите от континенталната част на Испания до островите. Испанските лични карти, които изтичат, се удължават служебно за срок до 13 март 2021 г.

Португалия – От 18 март до 3 април са отменени всички полети за и от страни извън Европейския съюз. Изключение правят страните със силно присъствие на португалски общности като Канада, САЩ, Венецуела и Република Южна Африка, както и страните с официален португалски език. По настояване на Кабо Верде, полетите за и от тази страна също са прекратени. От и за Бразилия се допускат единствено полети от Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Великобритания – Препоръчва се самоизолация, всички граждани да избягват събирания и места с много хора и да се въздържат от пътувания в чужбина. В Шотландия са забранени масови прояви над 500 души.

RazgradNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе