Полицията отново предупреждава гражданите да не се поддават на измами

За нарастващ брой измами във връзка с разпространението на COVID-19, както и за това, че много престъпници се възползват от момента на паника, за да въведат в заблуждение своите жертви в интернет пространството, сигнализират от Интерпол. Службите са засекли фалшиви интернет-сайтове, магазини и акаунти в социалните мрежи. Част от измамите вървят заради бързото намаляване на количеството медицински предпазни средства, маски и други защитни продукти. Вместо получаване на заплатените предпазни средства, неподозиращите жертви не получили нищо в замяна.

Други видове измами, свързани с разпространението на вируса, са телефонни измами и „фишинг“. При телефонните измами извършителите се свързват с жертвите, като заявяват, че са представители на клиники и/или медицински служители. Същите въвеждат жертвите в заблуждение като им казват, че техни близки са заразени с вируса и трябва да се преведат незабавно пари за тяхното лечение. При „фишинга“ извършителите използват електронната поща, изпращайки писма от името на национални или международни здравни организации. Целта им е да набавят допълнителна информация от жертвите относно техните разплащателни средства или ги подлъгват да отворят определени файлове, съдържащи зловреден софтуер.

YouTube

В повечето случай извършителите се представят с имена, които са близки до действащи компании, интернет сайтове, с цел въвеждане в заблуждение на жертвите. Загубите на потърпевшите достигат много високи суми. Към настоящия момент Интерпол е взела участие в около 30 случая на измами, свързани с COVID-19, извършени на територията на Азия и Европа. Предприети са мерки за блокиране на 18 банкови сметки и замразяване на повече от 730 000 долара.

Съветите на специалистите са:

–  Да не се отварят линкове или приложения, изпратени от неизвестни потребители;

– Да се внимава при получаването на e-mail от непознати лица, предлагащи медицинско защитно оборудване

– Да се внимава за лъжливи/мними интернет сайтове, тъй като престъпниците много често използват интернет сайтове, които изглеждат като оригиналните

– Да се проверяват отзивите на предишни клиенти за това дали са получили стоката, какво е нейното качество и т.н.

– При възможност да се прави проверка на физическото/юридическото лице – търговец, което предлага въпросните стоки, преди закупуването им.

RazgradNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе