Бъди читател от малък – порасни с книгите, възпитай добър вкус, но и си създай критично отношение към света!

По случай Световният ден на книгата и авторското право Регионален център – Разград ви отправя няколко предизвикателства.

Организирайте си литературно четене у дома. Почетете на детето си интересни истории от популярни книжки. Можете да четете вие или да поканите някое от децата да поеме тази роля.

YouTube

Предизвикателство 1: Прочетете книга, изгледайте филм

Изберете си книга, по която е сниман и филм. Първо прочетете книгата, а после изгледайте филма. Може и в обратен ред. Разбира се, направете и двете неща заедно с децата. Обсъдете какви са разликите и приликите и кой какво е харесал повече.

Предизвикателство 2: Направете си четене по роли

Помните ли това упражнение от ранните ученически години? Изберете книжка, в която има повече диалози, и я прочетете заедно на глас. Разпределете си ролите и се постарайте да ги произнесете наистина артистично, както правят озвучителите на анимационни филми.

Предизвикателство 3: Направете си аудиокнига

В процеса на четене по роли можете да запишете гласовете си и да си направите семейна аудиокнига. После, когато домашната изолация свърши, можете да си я пускате в автомобила, докато пътувате към семейна ваканция, и да се забавлявате отново и отново с нея.

Предизвикателство 5: Направете си театър с четене

Ако децата ви обичат да творя и играят, направете си нещо средно между театър и четене. Направете кукли за героите от книгата по най-простия начин – нарисувайте ги, изрежете ги и ги прикрепете към моливи. Седнете заедно около масата, като всеки държи своята фигурка и я разиграва като на куклен театър, докато чете репликите си.

Подготовката ще ви отнеме повече време, но ще осигури по-продължителна ангажираност на децата с книгите.

Предизвикателство 6: Направете си читателски дневници

Децата лесно се палят по идеи, които изискват някакъв тип колекционерство. Затова им предложете да си направят читателски дневник. Книжарниците сега са затворени и няма да намерите готови варианти, но можете и да измислите сами как да създадете ваш собствен вид. И за да не свърши всичко дотук, обявете състезание с награди за онзи, който прочете и запише в дневника си най-много книги в определен период от време или първи прочете определен брой книги.

Предизвикателство 7: Направете си книга

Измислете заедно приказка и я претворете в домашна книга или дори комикс. Пишете, рисувайте, мислете за визията ѝ. Направете я на ръка или на компютъра. Важното е да въведете децата в света на книгите и да им покажете, че те са много повече от думи, написани на лист хартия.

Предизвикателство 8: Направете карнавал на литературните герои

Организирайте карнавал на литературни герои и понеже не можете да поканите на него приятелите на децата си то се включете вие. Нека всяко от тях само избере героя и костюма си. Оставете ги да се забавляват и да се разпитват едно друго кой какъв е. Включете се в забавата и вие – направете си снимки. А след това може да си направите и албум, арт инсталация или още нещо оригинално с тях.

Разбира се, вие можете да измислите и нещо свое, което би заинтригувало децата ви. Пожелаваме ви забавни мигове с книгите!

А ние ще очакваме вашите снимки от забавните моменти прекарани заедно на email: [email protected] . Можете и да ни разкажете повече за снимките – смешните истории, комичните ситуации, трогателните моменти… Ще публикуваме изпратените от вас снимки (снимки с истории) на страницата на Регионален център – Разград във Фейсбук на 13.05.2020 год. Забавлявайте се с децата си, снимайте се и изпратете снимки от изпълнените предизвикателства. Очакваме ги!

Продължете да изпълнявате предизвикателствата и след 13.05.2020 год. Бъдете читатели, обичайте хубавите книги и им се наслаждавайте сами или заедно!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе