Откриха PCR лабораторията в МБАЛ“Св. Иван Рилски“, дарена от братя Домусчиеви, ще се правят и бързи тестове за COVID-19

PCR лабораторията в МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград, която бе дарена от Кирил и Георги Домусчиеви, бе открита официално днес. В болницата вече се извършват и бързите тестове, предоставени от Община Разград.

YouTube

„Наличието на тази лаборатория е гаранция за хората от региона, дава им спокойствие, че при притеснение от тяхна страна за симптоми на Коронавирус, могат бързо да бъдат дигностицирани.“ – заяви Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев. Той изрази благодарността на жителите на община Разград към братя Домусчиеви за добротворческия жест. Г-н Бояджиев коментира, че отсъствието на констатирани в региона случаи на Коронавирус е потвърждение за добрата организация на областния и общинските щабове, от значение е и съпричастността от страна на бизнеса към предприемане на превантивни мерки.

На събитието като представители на дарителите присъстваха Теменуга Газдова – управител на „Биовет” АД – клон Разград, Александър Александров – президент на ПФК „Лудогорец 1945”, заместник-директора на Регионална здравна инспекция Разград д-р Анатолий Стойнов, директора на МБАЛ „Св. Иван Рилски” – д-р Гечо Жеков, членове на екипа му и лекари и медицински сестри от болницата, представители на национални и местни медии. Новата високотехнологична техника беше показана на присъстващите. С нея ще могат да бъдат правени PCR тестове за наличие на зараза с COVID-19. Този тип тест е считан за златен стандарт за откриване на коронавирус.

Целта и на местната управа е в максимална степен да се опазят хората, които са на първа линия и именно към тях е ориентирана и дейността ни на този етап – допълни Кметът Бояджиев. Той припомни, че Община Разград предостави на болницата 340-те бързи теста, които бяха дарени на местната управа от фирма „МАТ“. С тях в Спешно отделение вече се тестват служители на МВР, които работят на КПП и в Паспортна служба, служители от Домашен социален патронаж и други социални услуги, от общинска администрация, които работят във фронт-офиса и други.

Изпълнителният директор на МБАЛ д-р Гечо Жеков обясни, че се очаква сертификация на PCR лабораторията от Министерството на здравеопазването. В нея ще се тестват хора със симптоми, подобни на тези на Коронавирус. Подобни тестове в болницата вече са взети над 90, но са изпращани за анализ в лаборатория във Варна. От РЗИ-Разград са направени 50 проби, като положителни досега няма.

От името на дарителите на кратката церемония присъстваха управителят на „Биовет“ Теменуга Газдова и президентът на „Лудогорец“ Александър Александров. Те обясниха, че със съдействието на специалисти от „Биовет“ и Български морски флот апаратурата за лабораторията се закупена на по-добри цени и съответно са закупени и повече елементи за функционирането й.

В момента само няколко лаборатории в страната имат подобно  специализирано оборудване. Досега пробите за наличие на зараза с COVID-19, взети от жители на област Разград се изпращаха в лаборатория в град Варна. Д-р Стойнов съобщи, че до момента са направени около 100 теста от болницата в Разград и около 50 теста от РЗИ – Разград. До края на следващата седмица ще бъде направени тестове на всички служители на ОД на МВР, дежурещи на контролно-пропусквателните пунктове в град Разград, на персонала на резидентните социални услуги за възрастни хора и на служители в паспортна служба и ГРАО.

Предстои сертифициране на новата апаратурата, за да започне да функционира. Техниката ще може да бъде използвана и за изследвания на други грипоподобни болести след края на пандемията.

По време на събитието Областният управител съобщи, че предоставя дарение на областната болница, включващо 80 броя висококачествени защитни облекла за многократна употреба.

Още 120 броя защитни облекла бяха предоставени от г-н Гюнай Хюсмен на други нуждаещи се лечебни заведения, центровете за спешна медицинска помощ и общопрактикуващи лекари в област Разград.

Предпазните облекла са осигурени от Нейно превъзходителство посланика на Република Турция в България  Айлин Секизкьок и Генералния консул на Република Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел. Произведени са от фирма „Миладом” ООД, с. Старцево, община Златоград.

Razgrad News призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе