Днес се обсъдиха актуални въпроси относно секторите на свиневъдството и пчеларството в област Разград

Днес, 3 май 2020 г., Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен преведе едночасова работна среща с проф. д-р Паскал Желязков, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните  и д-р Илиян Драмалиев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Разград (ОДБХ).

Обсъден беше актуалния въпрос за новите зоохигиенни изисквания при отглеждане и регистрация на свине в лични стопанства от тип „заден двор“ и ситуацията в област Разград по отношение на Африканската чума по свинете. Разискани бяха възможностите за финансиране от Държавен фонд „Земеделие“ на мерки за биосигурност.

YouTube

Областният управител постави и важната тема за състоянието на пчеларския сектор в региона, като акцентира върху необходимостта за стриктното спазване на мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Той поиска информация за проверките от страна на ОДБХ-Разград относно случаите през тази година на отравяне на пчели при пръскане с пестициди.

Дискутирани бяха и въпроси относно работата на общопрактикуващите ветеринарни лекари и дейността на ОДБХ-Разград по превенция разпространението на коронавируса в настоящата извънредна ситуация.

Областният управител Гюнай Хюсмен изказва благодарност на професор Желязков за активната работа и сериозното внимание, което отделя на област Разград.

Razgrad News призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе