Деан Дацев: Ако всеки даде нещо от себе си, по-бързо ще се справим с епидемията и последствията от нея

Собственикът на разградската фирма „Н2О 2012” ЕООД почисти безвъзмездно градския парк и велоалеята към „Пчелина”, за да помогне на разградчани да се заредят с вяра и оптимизъм в тежките изпитания, на които ни подложи COVID-19.

Г-н Дацев, Ваша техника и служители работиха в градския парк, какво се случи?

YouTube

Почистихме парка, както и велоалеята до местността Пчелина.

Как Ви дойде идеята за това?

Преди да бъдат въведени мерките за ограничаване на заразата аз и семейството често карахме велосипеди и на двете места. Направи ни впечатление, че има много какво да се желае, че те не са в състоянието, в което трябва да бъдат. Навсякъде имаше фасове и други отпадъци, край бордюрите се бяха натрупали изсъхнали листа, които явно бяха там от дълго време. Като човек, който от дълго време работи в тази сфера, прецених, че бих могъл да помогна, като изчистя основно тези любими места за отдих на нашите съграждани. Техниката, с която разполага фирмата ми, дава възможност това да бъде осъществено по най-добрия начин. Казах си – защо не?

С каква точно техника разполагате? Защо смятате, че с нея тази работа е свършена на ниво?

Имаме професионални метачни машини, които са малки и компактни. Те са съвременни разработки, покриващи най-високите стандарти. Работим с тях по заводи и други обекти, знам какви възможности имат и бях сигурен, че крайният ефект ще си заслужава. Градският парк и велоалеята сега изглеждат много по-добре – бих казал, че ще до голяма степен са чисти и поддържани, каквито са подобни места в други европейски страни.

Какво точно направихте и какъв ресурс използвахте?

Изметохме целия градски парк и велоалеята, а централната алея на парка от Ронда до шосето – измихме. Измихме основно и детската площадка. За целта освен две метачни машини, работиха шестима служители на фирмата, като бяха използвани и три камиона.

При миенето използвахте ли дезинфектант?

Да. С него, особено в условията на пандемия, детската площадка и централната алея вече са едно много по-безопасно и добро място за малчуганите от града. Сега е времето да благодаря на общината, на кмета Денчо Бояджиев и на неговия заместник Мирослав Грънчаров, защото този дезинфектант бе предоставен от местната власт.

Явно Вашата инициатива е била съгласувана с общината. Как се случи това – Вие ли потърсихте представителите на местната власт и те как реагираха след като ги запознахте с идеята?

Първо се обадих на ресорния заместник-кмет Мирослав Грънчаров, а той запозна с инициативата кмета Денчо Бояджиев и цялото общинско ръководство. Те оцениха високо идеята, приветстваха я и подчертаха, че реализирането й ще бъде оценено от хората, които живеят в Разград.

Не възникнаха ли у някого някакви притеснения, че общината има договор с голяма фирма, ангажирана да поддържа чистотата в града?

Не и не мисля, че има основания за каквито и да е притеснения. Другата фирма разполага с големи машини, които не могат да влязат на такива места и не са подходящи за конкретната работа.

Нека уточним, ще Ви бъде ли заплатено за тази работа и колко?

Не, правя го абсолютно безвъзмездно и всички разходи ще са за моя сметка и за сметка на фирмата.

Защо го правите тогава? Нали разбирате, че някой би могъл да Ви заподозре в търсенето на евтин ПР?

Вижте, ние българите сме прекалено мнителни и склонни да търсим негативното дори и в най-добрите намерения. Категорично не става дума за постигане на някакъв евтин ПР ефект и за извличане на някакви дивиденти. Нямам нужда от това. Вече дълго време съм на пазара, познават ме добре не само в Разград, но и в други градове на страната. Правя го за града и за хората, които живеят в него. Чувствам това като морален дълг и ангажимент към общността. Това ми носи удовлетворение, което не се измерва в пари и за мен е много по-ценно.

Извинявайте, но дълг и ангажимент към общността звучи доста абстрактно, бихте ли могъл да бъдете по-конкретен?

Вярвам, че това е малък жест, който обаче ще има силен положителен ефект при тежките изпитания на карантината, изолацията и трудностите, които хората изпитват. Чисто психологически, вида на светналия парк, на чистата велоалея, любими на разградчани, ще им помогне да поемат въздух. Да се заредят с оптимизъм, че животът продължава, че може даже да е по-хубав, отколкото е бил. Мисля, че това е достатъчно, за да се чувствам удовлетворен. Мнозина са били в чужбина, в европейските страни и знаят колко чисто е навсякъде, буквално няма къде да си напрашиш обувките. У нас, в България има още много какво да се желае в това отношение. Някой Тома Неверни може да каже – голяма работа! Да, но не е така. Чистата и приветлива среда пречиства в някаква степен и съзнанието. Прави хората по-ведри, съпричастни и отговорни. Ако всеки един дава по нещо от себе си, Разград и България ще бъдат съвсем различни, по-лесно ще се справим с епидемията и последствията от нея.

Какви са разходите Ви за почистването на парка и велоалеята, какво Ви струва това?

Има разходи, разбира се, но не са чак толкова големи и определено мога да си ги позволя. Всъщност, не са нужни пари, за да направиш нещо добро и полезно. Нужно е само желание. Ако всеки се замисли по въпроса, ще се убеди, че е така.  

Какъв би могъл да бъде най-скромният принос според Вас?

Най-скромният може да бъде примерно, като влязат в почистения парк, хората да го пазят в този вид, а не след две седмици да си стане, каквото е било преди. Нали всички обичаме това място и искаме да ни бъде хубаво? Ами това е нещо, което си зависи от нас самите, не изисква даже стотинка, а само отговорност и съзнание.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе