Детските градини в община Разград са в готовност за отварянето им

Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова представи на заседание на Областния кризисен щаб за борба с Коронавируса готовността на детските градини в община Разград да отворят на 1 юни.

За персонала в 20 детски градини и 2 ясли местната управа осигурява предпазни средства – дезинфектанти, ръкавици, маски и шлемове. Ръководствата на детските заведения пък подготвят конкретни мерки за сградите, в които се помещават – за наличието на различни входове и изходи и разположението на групите, които ще са между 10 и 14 деца. Проблем е недостигът на медицински лица, но такива ще бъдат командировани от училищата.

YouTube

На заседанието на Областния щаб бе обсъдено предложението на Областния управител Гюнай Хюсмен противоепидемичните мерки в село Ясеновец, където са 12 от общо 16-те случая на положителни тестове за COVID-19 в Разградска област, да бъдат отменени 3 дни по-рано от предвиденото. По думите му огнището е овладяно, тъй като през последните дни няма нови установени случаи, а в селото има скрито напрежение. Директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева информира, че служителите на инспекцията срещат затруднения при вземането на PCR-проби от подлежащите на такива изследвания карантинирани и техни контактни. Днес е имало такъв случай, при който здравните инспектори са обиждани и ругани от подлежащи на вземане на проби и се е наложило да потърсят полицията за съдействие.

Заместник-кметът Милена Орешкова коментира, че за успокоение на учителите и всички, ангажирани с държавните изпити на 1 и 3 юни, е необходимо 20-те зрелостници от Ясеновец да си направят PCR-тестове. Началникът на РУО на МОН Ангел Петков уточни, че в две разградски училища 9 учители са отказали да бъдат квестори на матурите, като са изтъкнали, че имат хронични заболявания и са в рискова група.

Решението за отмяна на противоепидемичните мерки в Ясеновец бе взето с мнозинство при 3 гласа „въздържал се“, ще влезе в сила със заповед на РЗИ-Разград, която ще бъде подготвена по-късно и ще влезе в сила в полунощ. Ще останат строгите карантинни мерки единствено за четирите къщи, в които има болни от Коронавирус, а кметът на населеното място пое ангажимент карантинираните и контактните лица да не отказват извършване на PCR-тестове.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе