Карантината на село Ясеновец пада тази нощ

Областният управител Гюнай Хюсмен свика днес, 26.05.2020 г., заседание на Областния кризисен  щаб за борба с коронавируса в област Разград.

В проведеното заседание участваха Заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, както и представители на  всички институции на територията на областта, ангажирани с проблема – РЗИ, РЗОК, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, ОД на МВР, Центърът за спешна медицинска помощ, Областната дирекция по безопасност на храните, зам.-кметовете на общините Разград и Исперих.

YouTube

Директорът на РЗИ – Разград д-р Генева представи актуална информация за карантинирани, заразени и контактни на заразени с коронавирус на територията на областта, според която към 10,00 ч. на 26.05.2020 г. няма установени случаи на положителни за COVID-19. Общият  брой регистрирани за областта остава  16 човека. От изследваните до 10.00 ч. на 26.05.2020 г. няма нови положителни проби. От Инфекциозното отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД гр. Разград са изписани след отрицателен PCR тест и другите двама пациенти. Същите са поставени под 28 дневна домашна карантина. Останалите заболели са в добро общо състояние под наблюдение от личните лекари и РЗИ – Разград. Продължават изследванията на целевите групи, определени от РЗИ- Разград. В момента в болниците на територията на област Разград няма хоспитализирани пациенти с COVID – 19.

Директорът на РЗИ – Разград информира още, че под задължителна домашна карантина за 14 дни са поставени 866 лица, завърнали се от страни, ендемични за коронавирус. „Обръщаме внимание, че съгласно заповед № РД-01-274/21.05.2020 г. на министъра на здравеопазването отпада 14-дневната карантина за водачите на автобуси и товарни автомобили, които извършват международни превози, представители на търговско-икономически и инвестиционни дейности, имащи пряко отношение към стратегическата и критична инфраструктура на РБ /за област Разград това са работещите по Балкански поток/. Не се поставят под карантина членове на семействата на български граждани, когато срокът на техния престой в страната е до седем дни“, информира още д-р Генева.

Благодарение на своевременните мерки на  Кризисния щаб е създадена ефективна и своевременна организация при карантинирането на с. Ясеновец и няма нови положителни проби в областта, каза още директорът на РЗИ – Разград.

Началникът на РУ на МВР – Разград гл. инспектор Станимир Станев информира, че съществени проблеми в село Ясеновец към момента няма. Благодарение на кмета на селото и здравния медиатор, населението реагира адекватно с единични изключения. Има постоянно действащ щаб в кметството, който реагира своевременно на сигнали. Като цяло няма съпротива към ограничителните мерки, стана ясно от представената информация.

Общата оценка на членовете на областния щаб е, че бързо и адекватно приложената противоепидемичната мярка е изиграла своята роля и огнището на заразата е потушено на този етап, като е спряна разпространението на COVID-19 в област Разград и в съседните области, като вече десети ден няма регистриран нито един нов случай на зараза в селото.

Предвид горепосочените обстоятелства, Областният кризисен  щаб за борба с коронавируса в област Разград взе решение от 0,00 часа на 27 май 2020 г. да отпадне наложената на 15 май 2020 г. 14-дневна карантина на село Ясеновец, община Разград, като се премахнат организираните на всички входове и изходи на селото контролно-пропускателни пунктове, които проверяват целта на пътуването и пропускат само хора с уважителни причини.

С цел ограничаване разпространението на коронавируса, както и недопускане пренасянето му в други населени места на областта се въвежда засилено полицейско присъствие на мобилни патрули в село Ясеновец.

Местният кризисен щаб в село Ясеновец, включващ кмета на населеното място, общински съветник в Общински съвет Разград и здравния медиатор поемат ангажимент за оказване от страна на населението на пълно съдействие на компетентните органи като Регионална здравна инспекция Разград за вземане на PCR тестове от подлежащи на изследване, като заразените, контактни лица и учениците, които трябва да се явят на държавни зрелостни изпити.

Заместник-кметът на община Разград Милена Орешкова съобщи, че от 1 юни 2020 г., се възобновява работата на детските ясли и детските градини в община Разград. В момента тече интензивна подтотовка по прилагане на противоепидемични мерки като дезинфекциране на вътрешни помещения, детски площадки и зелени площи, тестване на персонала, попадащ в групата на възрастните хора и хората с хронични заболявания с PCR тестове, осигуряване на дезинфектанти и шлемове за персонала, организиране на филтри при посрещане и изпращане на децата и т.н. Целта на възобновяването на функционирането на детските заведения е родителите на децата, които нямат възможност да ги гледат вкъщи, да имат възможност да възобновят нормалния си режим на работа.

Началникът на РУО – Разград Ангел Петков съобщи, че е създадена организация за провеждане на държавните зрелостни изпити при спазване на противоепидемични мерки.

Заместник кметът на община Исперих Аксел Кючюк информира, че в Община Исперих са предприети необходимите мерки за спазване на наложената карантина на заразените с коронавирус лица в гр. Исперих и с. Бърдоква, както и за осигуряването им с хранителни продукти и лекарства.

Областния управител Гюнай Хюсмен призовава жителите на село Ясеновец да бъдат все така отговорни и да оказват съдействие на компентните институции за недопускане разпространението на COVID-19.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе