Две събития от Културния календар на Община Разград вече са ясни – „Белите нощи на Разград“ и „Среща на моста“

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев представи на пресконференция пред местните медии днес две събития от Културния календар на Разград за месец юни.

От 1 юни навлязохме в активния период на лятната фестивална програма – припомни г-н Бояджиев. За съжаление, поради специалните мерки във връзка епидемиологичната обстановка, Детският фестивал за 1 юни не можа да се реализира в предвидените мащаби – т.е. на територията на целия град. Живот и здраве, догодина ще го направим така, както трябва, и той ще заеме своето място във фестивалната програма на Разград – увери г-н Бояджиев.

YouTube

Във връзка с поетапното облекчаване на противоепидемичните мерки в национален мащаб обаче следващите събития, предварително включени в Културния календар на Община Разград, ще се случат при спазване на необходимите изисквания.

Следващата седмица предстоят 2 такива значими за града ни събития.

Първото е Белите нощи на Разград – Фестивал на материалното и нематериално културно наследство на нашия край. Негови организатори са Община Разград и Регионален исторически музей. По традиция той се провежда в две последователни вечери – в нощта срещу Еньовден и на самия Еньовден – 23 и 24 юни. С езика на различните видове изкуства всеки един от музеите оживява от човешкото присъствие и артистичните изпълнения на разградските културни институти. Те са и символични домакини в тези 2 нощи. Тази година към тях се присъединяват и различните танцови школи и състави, като „Хорце“, „Пулс“, „Сладури“ и др. Първата нощ е посветена на градските къщи музеи. Ще започне от Художествената галерия в 18 ч. В къща музей „Станка и Никола Икономови“ ще се проведе Среща с автограф с поетесата Ивелина Радионова. В къща музей „Анание Явашов“ ще бъде открита изложба, посветена на 165-тата годишнина на основателя на музейното дело в Разград. Вечерта ще приключи в Етнографския музей. Поради аварийното състояние на сградата, за съжаление тази година няма да се включи къща-музей „Димитър Ненов“. Там предстои сериозна инженерно-техническа експертиза, която да включи и допълнителни проучвания, за да се установи имат ли отношение към състоянието й подпочвените води, които се вливат в Лома. За резултатите от нея и за предприетите мерки за съхраняването на сградата жителите на Разград ще бъдат информирани.

Втората от Белите нощи е посветена на античното минало на нашия град и на АР „Абритус“. Тя ще започне от 18,00 ч. с безвъзмездно представяне на туристическите маршрути в Резервата. Сборният пункт за сформиране на групите ще бъде пред Интерактивния музей, а гидове ще бъдат самите музейни работници. След това жителите и гостите на Разград ще могат да разгледат и гостуващото Преславско златно съкровище, предоставено за фестивала от РИМ – Шумен. Вечерта ще приключи на сцена „Театрон“. Тази година за първи път стените на Абритус ще оживеят с езика на още едно, непоказвано там изкуство – киното. Кино „Арабела“, което също един от символичните домакини на Абритус, ще представи филма за великия Леонардо да Винчи „Аз, Леонардо“. Това е неговата премиера в Разград. Ако вали, ще бъде осигурен и специален навес над зрителските места.

Подробната програма е част от афиша на фестивала. Той е дело на нашия съгражданин, потомък на стар разградски род и правнук на опълченец Живко Жечев.

Следващата седмица предстои още едно знаково събитие. „Среща на моста“ е събитие, посветено на първия железобетонен мост на Разград, известен като Панчоолу мост. На 27 май 1930 г. строежът му е окончателно приет с държавен протокол. Поради епидемиологичната обстановка честването на 90-годишнината не се случи на самата дата, а ще стане следващата седмица на 26 юни от 19,30 ч. Години наред за всички разградчани Панчоолу моста е бил особено място, свързващо два от най-старите градски квартали. Тук по традиция са си определяли срещите няколко поколения разградчани. Мостът е бил свидетел на много младежки емоции и любовни трепети. През последните години бе припознат и от тийнейджърите, които поставят на него катинари като специален знак на влюбените двойки. На 26 вечерта Кметът Денчо Бояджиев кани разградчани, най-вече влюбените двойки от всички възрасти, на среща на Панчоолу моста, за да отбележим заедно неговия достолепен 90-ти рожден ден. Ще си припомним интересни факти от продължилата 10 години сага около неговото строителство и ще се потопим за кратко в пресъздадената емоция и атмосфера на 30-те години от миналия век. И тай като все още това е времето на Еньовден, носете със себе си здравец, еньовче или други билки – призова още г-н Бояджиев. За да се спази традицията, те ще бъдат хвърлени в реката, за да отмият нейните води всички болести, нещастия и неблагополучия от нашия град.

И двете събития – Белите нощи и Среща на моста – ще са съобразени с противоепидемичните мерки. На входа на всеки от музеите ще има дезинфектант, призовават се посетителите да спазват социална дистанция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе