На Панчоолу моста се срещнаха съвремието и миналото (СНИМКИ и ВИДЕО)

Снимка: Община Разград

90 години назад във времето се върнаха откликналите на поканата на Община Разград за „Среща на моста” жители на града. По атрактивен и уникален начин бе отбелязана тази вечер годишнината на Панчоолу моста.

Снимка: Община Разград

Първото железобетонно съоръжение над река Бели Лом в Разград е въведено в експлоатация на 27 май 1930 г. 90 години по-късно на моста отново преминаха елегантни дами и господа, младежи и девойки с ретро визия от 30-те години на миналия век. Ретро парадът започна с вестникарче, което раздаде вестници от онова време, съобщаващи за предстоящото откриване на моста. Той носи името Панчоолу заради факта, че по онова време от двете страни на реката търговец на име Панчо притежавал дюкяни. На същото място е имало стар дървен мост, няколко пъти отнасян от придошлите води на Бели Лом. Тогавашната градска управа взема далновидното решение да построи солиден железобетонен мост, който да свързва двете махали „Вароша” и „Табахната”. Градежът продължава по време на управлението на няколко кметове, мостът е с отвор 11 метра и широчина 7 метра, издръжлив е – понася преминаването на 18-тонен валяк и  множество хора. Честта за подпише акта за въвеждане в експлоатация има кметът през 1930 г. Бончо Чобанов.

Среща на моста – НА ЖИВО от Панчоолу мост

Публикувахте от Община Разград в Петък, 26 юни 2020 г.

Във възстановка със съвременна препратка именно той с началника на Военния гарнизон от тогава подполковник Димитър Попов заедно със съпругите си пристигнаха с файтон на моста тази вечер, за да връчат документа на днешния кмет Денчо Бояджиев.

Снимка: Община Разград

„Предавам протокола на моя наследник и сегашен кмет с послание да съхрани този мост и да пази Разград и неговите граждани” – обърна се към Денчо Бояджиев неговият далечен предшественик. „Този документ удостоверява не само строителството, но и качеството на строителството, което в съвременните времена не винаги се получава при такива церемонии” – коментира г-н Бояджиев. От името на днешните разградчани той изрази благодарност за изграждането на това хубаво общинско начинание, извършено по всички правила.

Снимка: Община Разград

Тъй като честването се случва в седмицата на Еньовден, Разград спази традицията за хвърляне на билки по течението на реката, за да отмият водите й всички неудачи, да отмине пандемията и да се радваме на добро здраве и просперитет.

Снимка: Община Разград

Празникът на моста завърши с изпълнение на Капански ансамбъл и с дълго хоро на моста. Основна роля в тържеството имаха и младите актьори от МТФ”Импулс” при НЧ”Развитие 1869”, облечени в костюми от 30-те години на миналия век.

Снимка: Община Разград

Част от събитието бе и изложба „Панчоолу мост през ХХ век. Знаково място за град Разград”. Постоянната експозиция до градинката с корабчето от цветя ще остане там една седмица, след което ще бъдат подменяни снимките с фотографии от други знакови събития за града.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе