Технически ръководител и шофьор получиха условни присъди за трудова злополука в Исперих с двама загинали

Състав на Окръжен съд Разград призна за виновни Росен В. и Емил Е., които при независимо извършителство и по непредпазливост причинили смъртта на 24-годишния Б.Б.З от с. Тодорово и на 76-годишния Р.М.Е. от Исперих поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – извършване на строително-монтажни работи.

Росен В., който работел като технически ръководител при изпълнение на обект „Интегриран проект за водния цикъл на гр. Исперих“ с подобекти „Канализационна мрежа на гр. Исперих“ – II, III, IV етапи“ и „Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на гр. Исперих – II, III, IV етапи“, бе осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от 3 г. и 5 месеца.

YouTube

Наказанието на шофьора Емил Е., който управлявал товарен автомобил „МАН“ за извозване на земна маса, е „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 2 месеца, което съдът отлага с изпитателен срок от 3 години и 5 месеца.

При постановяване на присъдите съдът прие, че и двамата подсъдими са направили всичко зависещо от тях за спасяване на пострадалите.

Тежката трудова злополука възникнала около 11.00 часа на 09.09.2015 г. на ул. „Шести септември“ в Исперих при реализиране на проекта за изграждане на водния цикъл. Емил Е., който управлявал камиона за извозване на земна маса, вместо да се движи по обходен път, преминал с натоварения камион успоредно на изкопа и на твърде близко разстояние от него. Спрял, тъй като един от загиналите – 76-годишният Р.М.Е. застанал на пътя му и не реагирал на подадения звуков сигнал.

След това потеглил, но свличане на земна маса повлякла камиона заедно със случайно застаналия пред него възрастен мъж и той пропаднал в изкопа, където се намирал и пострадалият 24-годишен работник Б.Б.З.

Веднага след инцидента техническият ръководител подал сигнал на тел. 112. Няколко часа по-късно било открито безжизненото тяло на загиналия работник от село Тодорово. Пострадалият Р.М.Е. бил откаран от сина му в болницата в Исперих, а впоследствие бил транспортиран в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград, където починал на 26.09.2015 г.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Варна, считано от днес.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе