Ученици от Математическата гимназия в Разград с престижно представяне на Националната олимпиада по ИТ

Десетокласниците Павел и Денис от 10 а клас на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в град Разград са матемаици, геймъри, киноманиаци, икономисти, режисьори и продуценти – наели са свои англоговорящи приятели да озвучат игра BlackHole. 

„Вие сте направили произведение на изкуството“ възкликна проф. Красен Стефанов след представянето на проекта BlackHole” (Черна дупка) на Павел Дамянов и Денис Билял. В качеството си на председател на Националната комисия в олимпиадите по ИТ професорът коментира, че проектът е на ниво, надскочило границите на България. Олимпиадата се състоя онлайн на 27 юни. Гимназията имаше четирима участници – от 10 а клас – Петър, Павел, Денис, а от 11 б – Недялко. Те представяха своите проекти и отговаряха на въпросите на комисията пред камера в компютърния кабинет К2.

YouTube

Уникалното е, че на трето място в България в същата възрастова група и раздел е класиран третият участник от 10 а клас – Петър Петров. В приложението си „Съкровищата на Абритус“ той е изработил 3D модели на експонатите от музея, Перистилната сграда в Късноантичния Абритус. Ученикът представи работата на археолога, майстора на оръжия, на бижута, грънчаря и този, който сече монети. По време на „Белите нощи“ (24 юни 2020 г.) той подари проекта си на РИМ – Разград.

 Четвъртият представител на Разград и на ППМГ – Недялко Димитров от 11 клас, също се представи достойно. Той зае 13-то място в направление „Интернет приложения“. Проектът му за управление на футболен клуб бе оценен като добър и многофункционален, приложим и за други спортове.

Инж. Надя Добрева е преподавател по Информатика и научен ръководител на Павел, Денис, Петър и Недялко. Преподавателят по ИТ на четиримата е инж. Ирина Минкова. Тя бе представител на националната комисия за олимпиадата в Разград, като отговорник на зала.

Олимпиадата по IT на 27 юни бе първата дистанционно проведена. В първия едночасов етап състезателите решиха много тежък тест от 60 въпроса от всички сфери на IT, а във втория етап бе защитата на проектите в платформата за обучение Мoodle, използвана и от СУ „Св. Климент Охридски“. Комисиите за националната олимпиада са сформирани основно от престижния Факултет по математика и информатика, начело с проф. Красен Стефанов, също от СУ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе