Окръжен съд Разград остави в ареста наркоразпространител от село Стражец

Разградският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по досъдебно производство на ОД на МВР Разград спрямо 36-годишния Гюнай М., обвинен в това, че в периода от 1.03.2020 г. до 22.07.2020 г. в разградското село Стражец и в Разград без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 30 гр. амфетамин и 30 гр. канабис на обща стойност 600 лева.

От държавното обвинение поискаха най-тежката мярка за процесуална принуда, като посочиха, че до момента Гюнай е осъждан 6 пъти, два от които за разпространение на наркотици. Множеството осъждания свидетелстват, че обвиняемият е лице с престъпни навици, подчерта по време на съдебното заседание прокурорът по делото.

YouTube

Защитата на обвиняемия поиска от съда налагане на по-леката мярка „домашен арест“ с мотива, че обвиняемият има постоянен адрес и ако му бъде поставена проследяваща гривна той не би напуснал жилището си.

Съдебният състав счете, че престъплението, в което Гюнай М. е обвинен нанася сериозни вреди на обществото и след като прецени всички доказателства намери, че може да се направи обосновано предположение, че е съпричастен към престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Изводът се подкрепя от протоколите за личен обиск, за претърсвания и изземвания, свидетелски показания, както и обясненията, дадени от Гюнай.

Съдът прецени, че е налице опасност лицето да се укрие, тъй като за това престъпление Наказателния кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години. Многократните предходни пътувания в чужбина, както и липсата на семейна обвързаност допълнително обуславят тази възможност. Предвид предишната съдимост съдът не изключи и възможността обвиняемият да извърши и ново престъпление.

Воден от тези съображения Разградският окръжен съд взе най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ спрямо Гюнай М.         

Определението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе