Разградчани могат да изхвърлят опасни битови отпадъци в специален център

Всеки желаещ или имащ изостанали бои, лекарства с изтекъл срок на годност, стари луминесцентни лампи или живачни термометри, както и други опасни битови отпадъци вкъщи в Разград или околните села може да ги предаде в специален център или да ги предадат на два мобилни пункта, които идват до адрес. Опасните отпадъци ще се съхраняват за кратко време в специални обезопасени контейнери в центъра, а по-късно ще бъдат транспортирани за третиране до специално съоръжение за преработка на опасни отпадъци.

Ръководителят на офис за сътрудничество в България – Ролан Питон, експерти от проекта и представители на местните власти посетиха в понеделник центъра в Разград и наблюдаваха мобилния пункт в с. Киченица. Центърът заработи на 15 юли и ще достигне пълен капацитет, когато всички общини от област Разград събират разделно опасните битови отпадъци.

YouTube

В рамките на Българо-швейцарска програма за сътрудничество Швейцария подкрепи България да разработи пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства на пет места в страната. Над 350 000 жители в повече от 22 общини ще се включат в системата, като така се намалява замърсяването на околната среда.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе