Окръжен съд Разград остави в ареста син, пребил до смърт майка си

Състав на Окръжен съд Разград наложи постоянна мярка „задържане под стража“ на 50-годишния Марин М., обвиняем по досъдебно производство на РУ на МВР Разград за това, че на 17.08.2020 г. в Разград, в условията на опасен рецидив, причинил по непредпазливост смъртта на майка си, вследствие на умишлено нанесена на 08.08.2020 г. в Разград средна телесна повреда.

В началото на заседанието адвокатът на обвиняемия поиска събирането на допълнителни доказателства, като се мотивира с това, че от прокуратурата не са приложили заключение от съдебно-медицинска експертиза и смъртен акт на починалата жена.

YouTube

И прокуратурата, и съдът бяха на мнение, че предвид характера на настоящото производство събирането на допълнителни доказателства не се налага и искането на защитата остана без уважение.

Защитата на обвиняемия оспори събраните доказателства като изтъкна, че свидетелските показания са доста противоречиви.

В правото си на последна дума пред съда обвиняемият помоли, да му бъде дадена възможност да работи като заяви, че винаги ще се явява, когато му се обадят.

Съдът като прецени събраните в досъдебното производство доказателства, сред които приложените протоколи от разпити на майката и сестрата на обвиняемия и експертна справка, която установява, че настъпилата смърт е в причинно-следствена връзка с нанесения на възрастната жена побой, установи, че е налице обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към извършеното престъпление.

Според съдебния състав налице е и вторият критерий за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, тъй като престъплението е тежко умишлено, извършено в условията на опасен рецидив, като за него законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години.

Съобразно данните по делото съдът намери, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и избегне наказателна отговорност. Това се извежда от множеството осъдителни присъди, като последната е влязла в сила на 6 март тази година за упражнено домашно насилие спрямо своята майка. Макар и сам да се е явил в РУ на МВР Разград след служебно пътуване в чужбина, това не дава основание на съда да приеме, че не би се укрил в бъдеще.

Поради тези съображения съдът определи, че най- подходящата мярка за неотклонение спрямо Марин М. е „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд Разград може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд Варна.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе