Полицията в Разград стартира засилен контрол над водачите на електрически скутери и тротинетки в града

снимка: Papalin4o Photography

Засилен контрол за спазване на правилата за движение от водачите на новите модерни превозни средства стартира от 5 септември. Предвид факта, че на т.нар. електрически тротинетки и скутери се качват предимно млади хора, служители на РУ-Разград ще съблюдават безопасността им. С промените в Закона за движението по пътищата, уреждащи правния режим на електрическите тротинетки се въвеждат множество правила, свързани с тяхното ползване и управление. Тези правила са аналогични на правилата, които важат за велосипедистите. 

На първо място, електрическите тротинетки могат да се движат по велосипедната инфраструктура (велоалеите) и по градските пътища, по които позволената скорост е до 50 км/ч. Правилото е това може да става, когато по съответната улица няма изградена велоалея. Съответно, електрическите тротинетки трябва да се движат възможно най – вдясно на платното за движение.  

YouTube

За електричеките тротинетки е забранено движението по тротоарите, както и във всички зони, маркирани със знак за забрана на влизане на велосипеди. С промените в Закона за движението по пътищата, свързани с електрическите тротинетки, бяха въведени и възрастови ограничения. Така, деца под 14 годишна възраст не могат да управляват електрически тротинетки, а тези от 14 до 16 години ще могат да се движат в рамките на велосипедната инфракструктура. 

На регистрация в КАТ подлежат електрическите тротинетки и скутери с мощност на двигателя между 250W и 4000W и конструктивна максимална скорост над 25 км/ч до 45 км/ч.

ОДМВР-Разград напомня, че тротинетките не са играчки, а средства за придвижване, и апелира към родителите да упражняват контрол върху децата си. При всяко констатирано нарушение те ще бъдат уведомявани съгласно действащата нормативна уредба.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе