Област Разград е сред най-малко засегнатите от COVID 19

Област Разград е сред най-малко засегнатите от COVID 19 в страната. Това обяви на заседание на областния кризисен щаб за борба с коронавируса областният управител Гюнай Хюсмен. Според него важен фактор е добрата координация и комуникация между интституциите, както и усилията на щаба.

В заседанието участва още заместник-областният управител Нурие Црънгалова, както и представители на РЗИ, МБАЛ „Свети Иван Рилски“, РУО, ОД на МВР, ЦСМП, БЧК и общините в региона.  

YouTube

По първата точка за актуалната епидемична обстановка за COVID 19  в областта д-р Анатолий Стойнов съобщи, че общият брой на заболелите от началото на епидемията е 173, като от тях са оздравели 144. Общо 15 са все още  активните случаи, като 6 са на домашно лечение, а останалите 9 са настанени в болница. Под карантина са 25 лица. Д-р Рени Кирякова от РЗИ обяви, че за последната седмица има само 2 нови случая. Представителите на инспекцията казаха още, че преди началото на учебната година е направена проверка на училищата в областта за това дали всички имат вътрешни тоалетни и топла вода. Констатирано е, че в 7 учебни заведения това не е така и ще се търсят варианти проблемът да бъде решен, защото хигиената е много важен фактор в борбата с болестта.

По втората точка за готовността на учебните заведения за новата учебна година в условията на коронавирус началникът на РУО Ангел Петков потвърди, че действително в някои населени места като Трапище и Стражец има проблеми с наличието на топла вода и външни тоалетни, но се надява със съдействието на кметовете проблемите да бъдат решени. Във всички учебни заведения има кабинети и медицински лица, обяви още Петков. Създадена е организация децата да влизат с маски, да спазват дистанция, да мият ръцете си редовно. На родителски срещи подробно е разяснено на семействата какви правила трябва да спазват учениците, за да бъне сведен до мининум рискът от заразяване.

По третата точка за обсъждане на областния план за действие при възникване на епидемичен взрив от COVID 19 в институции за социални, интегрирани здравно-социални услуги, участниците в срещата го приеха с гласуване. По темата говори д-р Рени Кирякова, която обяви, че на персонала и настанените във всички социални домове в областта са направени тестове за коронавирус и всички те са били отрицателни.      

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе