Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев бе гост на празника на Тутракан

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев и общинският съветник Таня Тодорова бяха гости на празника на Тутракан днес.

От името на Община Разград и Общински съвет-Разград те поднесоха венец на паметна плоча, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към Майка България. Тя е поставена на крайбрежната улица, до паметника на мъчениците на Добруджа. Паметната плоча е дарение от почетния гражданин на Тутракан проф.д-р Иван Гаврилов. Тържествено освещаване и заупокойна панихида отслужи отец Илия Тонков. Лентата прерязаха кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов и директорът на Историческия музей Петър Бойчев, който припомни събитията от времето на румънската окупация.

YouTube

Стоян Ненчев и Таня Тодорова присъстваха и на тържествената сесия, проведена в залата на Обреден дом и посветена на Празника на Тутракан. Г-н Ненчев прочете поздравителен адрес от свое име и от името на Кмета Денчо Бояджиев, в който се казва „За Разград Тутракан завинаги ще бъде свързан с най-ярките примери на воинска смелост и доблест. В тежките боеве за вашия град през 1916 г. вземат участие хиляди разградски войни. Стотици от тях оставят костите си в добруджанските полета. С тях е свързано и името на българския военен герой – разградчанина капитана Христо Бърдаров. Начело на своята картечна рота той атакува и превзема  най-укрепените фортове и първи влиза в падналата крепост. На него румънският заместник-командир предава символа за безусловната капитулация на противника. От сърце желаем на жителите на Тутракан мирно небе, здраве и добруване на семействата им, а на техния любим град – да пребъде и просперира!“

На тържествената сесия със званието „Почетен гражданин на Тутракан” бяха удостоени актьорът Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, и Боянка Йонова (посмъртно), а с почетен знак на Общинския съвет „За граждански принос” – Шенол Молла (посмъртно).

С Грамота за обществен принос бе награден Кольо Станков, за активната му доброволческа работа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе