Специално участие с краеведско съдържание в Силистра на д-р Надие Карагьозова

На 28 септември в Силистра се състоя паметна среща с автори на книги посветени на Добруджа. Събитието е  част от културните инициативи, посветени на 80-годишнината от Крайовската спогодба, с която Южна Добруджа е върната на Отечеството ни.

 Събитието организирано от регионалната библиотека в партньорство с Община Силистра, Областна администрация Силистра, архив и др. събра на инпровизираната сцена пред библиотеката, академични представители от РУ „Ангел Кънчев“-филиал Силистра,  граждани, общественици, интелектуалци, изследователи-краеведи и др.

YouTube

След силното и патриотично слово на водещия и инициатор на събитието Йордан Георгиев, самодеен танцов състав от Община Ситово представи танцова композиция на тема – „Танцът на златна Добруджа и нейните трудолюбиви хора. След това бяха отличени със специални поздравителни писма и плакети, всички хора от района, които със труда и проучванията си са оставили художествени и исторически следи по чувствителната тема „Премълчаната истина“.

Сред специалните гости на събитието от Лудогорието беше и д-р Надие Карагьозова, която взе участие във фолклорната част, като представи северняшка носия от колекцията на Калина Михайлова, която специално за събитието участва с изложба на  добруджански преселски носии , а популярният етнолог  д-р Йордан Касабов, познат със задълбочените си познания по темата запозна присъстващите с характерните шевици на костюмите.

За участието си д-р Надие Карагьозава, получи поздравителен адрес и   книгата „Съхранена памет“, разказващи за спомени на съвременниците засегнати от преселската вълна.

Това е третото участие на секретаря на МКБППМН-Кубрат с краеведско съдържание. Припомняме, че в края на месец август тази година в Балчик на шестия форум „Българско наследство“, д-р Карагьозова беше сред основните докладчици, а само дни преди това беше водещ лектор на тема етническото многообразие по покана на РАКИЦ-Варна. В работата си д-р Карагьозова, включва теми и форми на работа, за развиване на мултикултурния диалог, като  изучава и запознава децата със специфичните традиции и обичаи на различните етнически общности.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе