Разград отбелязва Деня на народните будители съобразно противоепидемичните мерки

Снимка: Данче Бозаджиева

Във връзка с увеличения брой на случаи на COVID-19 в община Разград и съобразно стриктното прилагане на противоепидемичните мерки, разпоредени с решения и заповеди на Министерството на здравеопазването и Областния щаб с борба с коронавируса, Община Разград извърши промени в предварителната програма за отбелязване на 1 ноември – Деня на народните будители. Няма да се проведат част от събитията на закрито и с очаквано по-голямо присъствие на граждани.

Така първата празнична изява е връчването на наградите на името на Никола Икономов. Това ще стане непосредствено след приемането на решението на Общински съвет-Разград днес. Предложенията са за: ЦПЛР Център за работа с деца – за принос в духовното развитие на младите поколения и стимулиране на техните творчески възможности; Цветанка Кънева – за принос в развитието на читалищното дело, съхраняване на културните и духовни традиции в общината и Детска музикална школа „Илия Бърнев” при НЧ”Развитие 1869” – доказала се през годините като една от емблемите на нашия град, оставила трайна следа в обществения и културен живот. Церемонията е насрочена за 14,30 ч. във фоайето на 11 етаж на Община Разград.

YouTube

В сряда, 28 октомври, в 17,00 ч. в ХГ“Проф. Илия Петров“ ще бъде подписан Протокол между Община Разград и Съюза на българските писатели за учредяване на Национална награда за драматургия на името на Антон Страшимиров.

Част от събитията, посветени на Деня на народните будители, трябваше да са и Страшимировите театрални вечери. Предварително обявената изложба и двата спектакъла на Театрално-музикален център-Разград в Общинския културен център – на 29 октомври от 19,00 ч. – „Търновската царица“ и на 30 октомври в същия час – „Спешно отделение“ – няма да се състоят.

Зрителите, закупили билети за театралните постановки на 29 и 30 октомври, могат да върнат билетите на касата на ТМЦ-Разград. Страшимировите театрални вечери ще се проведат, когато позволи епидемиологичната обстановка.

От програмата за Деня на народните будители отпада и концертът на църковния хор и хор „Железни струни“ в същия ден, както и детският образователен спектакъл „Магическо училище“.

Остава в програмата обаче церемонията по поднасяне на венци и цветя пред къщата музей на Станка и Никола Икономови от 11,30 ч. на 1 ноември, неделя. Събитието също ще бъде съобразено с противоепидемичните мерки.

 

 

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе