Марияна Николова подписа Берлинската декларация за цифрово общество и цифрово управление, базирано на ценности

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подписа Берлинската декларация за цифрово общество и цифрово управление, базирано на ценности. Николова беше упълномощена с решение на правителството да подпише декларацията от името на България. Документът бе приет днес по време на видеоконференция на високо ниво с участието на заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестегер.

„Берлинската декларация за цифровото общество е изцяло в духа на европейските стратегии и политики, насочени към повишаване на сигурността, цифровата грамотност, борбата срещу престъпленията в цифрова среда, както и към гарантирането на равно участие в процеса на цифрова трансформация и защита на основните човешки права и ценности“, заяви вицепремиерът Николова. По думите й документът подчертава важността на цифровата трансформация, особено на фона на непредвидими събития с мащаба на пандемията COVID-19.

Декларацията предвижда силна ангажираност на правителствата да гарантират безопасността и надеждността на цифровите технологии и услуги. Подходът на насоченост към отделния потребител се запазва, но се изтъква необходимостта от извеждането на администрациите като водещи при осъществяването на цифровите трансформации. Обръща се специално внимание на необходимостта от по-силно застъпване на основните човешки права при цифровизацията и гарантиране, че те се упражняват в баланс с другите свободи и права. Във фокуса на декларацията попадат също гарантирането на „дигиталния суверенитет“, както и въвеждане на механизми и създаване на правомощия за субектите на данни за контрол върху споделената информация и тяхната „цифрова следа“.

Инициативата стартира през юли 2020 г. едновременно с Германското председателство на Съвета на ЕС и цели да надгради подписаната през 2017 г. по време на Естонското председателство Талинска декларация за електронно управление.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе