На второ място сме в ЕС по смъртност от COVID-19

Снимка: ВМА

На 9-то място сме в ЕС по показател заболяваемост от COVID-19. 14-дневната заболяваемост е 554 на 100 хиляди души население. По този показател България е на 3-то място на Балканите. Това заяви pроф. Тодор Кантарджиев по време на брифинг тази сутрин.

27.5 на 100 хиляди души население е смъртността, което ни нарежда на второ място в ЕС. Забелязва се крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите през последните 10 дни. 

YouTube

„52 процента от леглата за пациенти с неусложнени форми на коронавирус са заети. Заетостта на интензивните легла е 42 процента. Прави впечатление високият процент на заетост в Ямбол, Шумен и в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград“, каза още той.

По думите му в момента в страната нямаме област, която да е оцветена в черно. „В червено между 600 и 1000 са Бургас, Враца, София-град, Стара Загора, Ямбол. София-град е на ръба, много скоро очакваме да падне под 600 на 1000 души население”, подчерта още проф. Ангелов.

Властите не се готвят да отворят детските градини и яслите от понеделник. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Имаме нужда от информация до края на седмицата, за да вземем решение. Към настоящия момент данните не ни водят към тази посока. Остават още четири дни. Когато имаме достатъчно данни, които да мотивират това решение – ще го вземем”, заяви проф. Ангелов.

Здравните власти уточниха, че се работи в тясно сътрудничество с представителите на фирмите, които произвеждат ваксините срещу COVID-19. Очаква се те да предоставят цялата информация налична за медикаментите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе