Отпускат допълнителни 47,5 млрд. евро за последиците от COVID-19 на местно ниво

Членовете на ЕП одобриха допълнителна помощ за регионите на ЕС в отговор на пандемията от COVID-19 и социалните и здравните последици от нея.

Парламентът одобри REACT-EU – пакет от 47,5 млрд. евро за смекчаване на непосредствените последици от кризата от COVID-19 в регионите на ЕС. Инициативата беше приета с 654 гласа „за“, 23 гласа „против“ и 17 гласа „въздържал се“.

YouTube

Помощта ще бъде предоставена чрез структурните фондове на ЕС, като 37,5 млрд. евро ще бъдат отпуснати през 2021 г., а 10 млрд. евро – през 2022 г. Операциите, извършени след 1 февруари 2020 г., които отговарят на условията за допустимост, ще могат да получат финансова подкрепа от REACT-EU със задна дата. Средствата ще може да се изразходват до края на 2023 г.

Държавите от ЕС ще могат да разпределят част от парите за Европейския социален фонд, Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD), Инициативата за младежка заетост, както и за програми за европейско трансгранично сътрудничество (Interreg). Инвестициите ще бъдат насочени към най-засегнатите от пандемията икономически сектори.

Подробности за политическото споразумение, постигнато от законодателите на ЕС на 18 ноември, са на разположение тук.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе