Спецакция на пътна полиция в Разградско до 20 декември

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението се провежда на територията на ОДМВР-Разград от 15 до 20 декември.

 От началото на годината до 15.12.2020 г. на територията на ОДМВР – Разград са настъпили общо 108 тежки пътно-транспортни произшествия с 14 загинали и 125 ранени. При 34 от тежките ПТП (31,5 % от общия брой) са загинали 2-ма (14,3 % от общия брой) и са ранени 32-ма (25,6 % от общия брой) пеше­ходци. Наред с това административно-наказателната дейност по отношение спазване правилата за движение от пешеходците и поведението на водачите на МПС към тях е крайно незадово­лителна. За посочения период са съставени 2 акта и 43 глоби по фиш на пешеходци, както и 19 акта на водачи на МПС за неспазено предимство. Наред с това зимният сезон предразполага към възникване на по-голям брой тежки ПТП с участието на пешеходци заради факта, че те се движат с тъмни дрехи и са по-слабо забележими в тъмната част на денонощието.

В тази връзка на територията на ОДМВР – Разград се провежда акция, която цели засилен контрол за спазване на правилата за движение от страна на пеше­ходците и поведението на водачите на МПС спрямо тях.

За да не се допускат тежки катастрофи с участието на пешеходци и да се ограничат предпоставките за тяхното възникване, пътните полицаи ще проверяват за употреба на алкохол или наркотични вещества, спазване на правилата за движение по пешеходни пътеки, спазване на сигналите от светофарните уредби, скоростните режими, пътните знаци и маркировка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе